U dvorištu crkvenog internata pronađeni posmrtni ostaci 751 djeteta

Domorodačka zajednica iz Kanade objavila je da je pronašla stotine neoznačenih grobova na mjestu nekadašnjeg crkvenog internata. Suverena autohtona federacija prvih nacija (FSIN) saopćila je da je ovo otkriće grobova “najznačajnije u Kanadi do danas”.

Kadmus (Cadmus) Delorme, lider domorodačke zajednice u Cowessessu, rekao je novinarima da su posmrtni ostaci 751 djeteta pronađeni u neoznačenim grobovima u dvorištu internata u regiji Saskatchewan.

  • Ovo nije masovna grobnica, ovo su neoznačeni grobovi – rekao je Delorme.

Prema kanadskim službenim podacima, internat je djelovao od 1899. do 1997., oko 140 kilometara istočno od glavnog grada pokrajine Regine.

Tragična vijest
Nove grobnice otkrivene su površinskim radarskim skenerima pokrenutim u 139 škola širom zemlje, nakon što su krajem maja posmrtni ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, pronađeni zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu u Kanadi.

Nacionalni lider kanadske Skupštine prvih naroda Peri Belgard (Perry Bellegarde) kazao je da je vijest o pronalasku stotina neimenovanih grobova tragična, ali da uopšte nije nikakvo iznenađenje. Pozvao je Kanađane da budu uz njih u ovim izuzetno teškim i emocionalnim momentima.

Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do ’90-ih godina.

Izloženi nasilju
Prvi od crkvenih internata, koji je jedno od najbolnijih stranica u kanadskoj historiji, opisan je i kao mjesto gdje je zlostavljan veliki broj djece. Otvoren je početkom 1880-ih, a posljednji je zatvoren 1996.

U crkvenim internatima, gdje je više od 150.000 lokalne djece nasilno oduzeto od njihovih porodica i smješteno, većina ove djece bila je izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju.

Kanadska savezna vlada službeno se izvinila žrtvama 2008. godine zbog onoga što se dogodilo u crkvenim internatima, gdje je hiljade djece umrlo od gladi, hladnoće i medicinskih eksperimenata.

Go to TOP