SRB-BIH-HR

Tužilaštvo istražuje glasove dijaspore: “Daka nije dio istrage”

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo najavilo je da istražuje navode da je na izborima 14. februara manipulisano nekim glasovima dobijenim poštom iz dijaspore. Ali, porekao je da je bivša predsjedavajuća CIK-a također dio istrage nakon izjava zamjenika premijera Besnika Bislimija, koji je rekao da tužilaštvo istražuje neke glasove iz Austrije i spomenuo Valdete Daka, rekavši da su te manipulacije “nisu moguće bez njenog znanja”.

Besnik Bislimi, u Uredu za vrijeme TIME, komentirao je smjenu Dake s mjesta predsjedavajuće Centralne izborne komisije, dodajući da je Daka namjeravala stvoriti neprikladan teren za pobjedu VV-a.

“Gospođa Daka igrala je vrlo destruktivnu ulogu na izborima 14. februara u svakoj fazi pripremnih izbora, bila je dio orkestracija koje su pokušale ograničiti pravo građana na učešće na izborima. Aktivno je učestvovalo u organizovanju manipulacija na listi kandidata VV radi stvaranja zabune među građanima. Čitava joj je ideja bila stvoriti pogodno tlo gdje VV ne postiže očekivani rezultat, iako je njegova uloga uravnoteživala snage, nije bila zauzimati stranu. Ako vidite samo pitanje u Tužilačkom vijeću koje joj je poslalo koje osobe treba ukloniti s popisa, vidite njezine namjere. “Osim toga, postoje neke stvari koje je tužilaštvo istražilo uz neke manipulacije glasovima Austrije, što mislim da to nije moglo biti učinjeno bez njenog znanja”, rekla je Bislimi u utorak iz Brisela.

Tužilaštvo je u četvrtak priopćenjem saopštilo da istražuje navode u vezi s manipulacijom glasova dijaspore, ali dalje se navodi da su “Valdete Daka i nijedan drugi zvaničnik CIK-a dio ove kriminalne istrage”.