SRB-BIH

Turska odbacila poziv Evropskog parlamenta za sankcije

Turska je u petak odbacila poziv Evropskog parlamenta da se uvedu sankcije protiv Ankare zbog nedavne posjete predsjednika Tayyipa Erdogana regiji na sjeveru Kipra, nazivajući ovaj zahtjev “odvojenim od stvarnosti”.

U četvrtak se parlament Evropske unije složio s neobavezujućom rezolucijom podrške članici EU Kipru pozivajući čelnike EU da “djeluju i uvedu oštre sankcije” protiv Turske, što je korak koji će vjerovatno ojačati podršku Francuske za sankcije Ankari na EU samitu sljedećeg mjeseca.

Turska je u sporu s članicama EU, Grčkom i Kiprom, zbog istraživanja nalazišta prirodnog gasa u spornim vodama istočnog Mediterana.

Erdogan je 15. novembra izazvao ljutnju Kipra, čija teritorija pokriva južnu polovinu pregrađenog mediteranskog ostrva, posjetom Varoshi, odmaralištu na ostrvu koje je ograđeno i napušteno na ničijoj zemlji od 1974.

Ankara je podržala djelomično ponovno otvaranje Varoshe prošlog mjeseca u potezu koji su kritikovali Sjedinjene Države, Grčka i kiparski Grci.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy osudio je rezoluciju i optužio Evropski parlament da je “pun predrasuda i potpuno odvojen od stvarnosti” po pitanju Kipra, prenosi Reuters.