SRB-BIH

Turčin trgovac drogom uhapšen u Skoplju sa kosovskim pasošem, deportovan na Kosovo

Ministarstvo unutrašnjih poslova već je potvrdilo da je jučer uhapšeni turski državljanin Sedat Peker, kontroverzna ličnost u Turskoj osumnjičena za brojna krivična djela. Peker već nekoliko mjeseci boravi u Sjevernoj Makedoniji, odnosno u hotelu u Petrovcu u Skoplju.

Uhapšen je pod optužbom za kršenje pravila boravka prilikom pokušaja deportacije u Tursku. Ali tokom postupka Peker je rekao da bi se, ukoliko ode tamo, mogao suočiti s neljudskim mučenjem tražeći premještanje u drugu državu kao što je Kosovo. Neslužbeno se navodi da Peker ima kosovski pasoš i da je sinoć sa svojim timom prešao na Kosovo.

MUP nije željela ništa više dodati o slučaju, osim službene najave:

“18. januara 2021. godine policajci iz Biroa javne sigurnosti uhapsili su R.S.P. Star 49 godina, koji je boravio u našoj zemlji, dok je kršio pravila kratkog boravka. “Nakon što je utvrđeno da je prekršilo rok boravka, dotična osoba je protjerana sa teritorije Republike Sjeverne Makedonije”, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dovoljno je potražiti na društvenim mrežama i vidjet će se da je Peker posljednjih mjeseci imao brojne sastanke s političarima, zvaničnicima i poslovnim ljudima u Makedoniji i regiji.

Prošle godine, odnosno 3. decembra, bio je gost na Univerzitetu “Fon”, gdje se sastao sa vlasnikom Fiatom Canovskim, 17. novembra se susreo s gradonačelnikom Rastushe, Medatom Kurtovskim, gdje je Peker predstavljen kao biznismen i donirao uređaji za pohađanje učenja na mreži.

Peker se u Turskoj tereti za niz krivičnih djela kao što su ubistvo, novčane kazne ili trgovina drogom. Zemlju je napustio u februaru prošle godine, nastanivši se prvo u Crnoj Gori, a zatim na Kosovu i u Makedoniji. Turski mediji izvještavaju da je Peker suparnik s poznatim turskim šefom podzemlja Aalaatinom Cakićem, koji je nedavno pušten iz zatvora i ima punu podršku MHP-a Erdoganove vladajuće stranke. Cakić je navodno uzrok Pekerovog bijega iz Turske na Balkan, gdje je juče uhapšen zbog deportacije u zemlju porijekla.

Već jučer je turski novinar Ahmed Dinmez izvjestio o hapšenju, između ostalog, napisavši da je Packer imao neprijatelje u Turskoj, uključujući Berat Albayrak, zet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Tokom svog boravka na Kosovu, posetio je zemlju nekoliko puta, sastavši se čak i sa gradonačelnikom Hani i Elezita, Rufki Sumom, i imao je sastanke u opštini Mamuša, dok u Prizrenu ima fotografije sa pratećim osobljem. / Alsatm