Bota

Trump ndërpret marrëdhëniet e ShBA-së me OBSh-në

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, tha se Uashingtoni i ka përfunduar marrëdhëniet e tij me Organizatën Botërore të Shëndetësisë.

Trump tha se OBSh-ja, agjenci e Kombeve të Bashkuara, ka dështuar t’i bëjë reformat “e kërkuara dhe shumë të nevojshme”, pas shqetësimeve të ShBA-së për mënyrën se si e ka trajtuar pandeminë e koronavirusit.

Në muajin prill, Trump i ka ndërprerë fondet për OBSh-në, duke e akuzuar atë për fshehje të përhapjes së koronavirusit, pasi është shfaqur në Kinë, në muajin dhjetor.

Trump tha të premten se ShBA-ja “do t’i ndajë këto fonde për nevoja të tjera urgjente në botë”.

Ai tha se Kina ka kontroll të plotë mbi OBSh-në, edhe pse ajo paguan vetëm një pjesë të fondeve që ka dhënë ShBA-ja deri më tash.

Udhëheqësi i OBSh-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ka thënë se agjencia e tij nuk ka fshehur informacione për koronavirusin për asnjë vend.

Ai ka thënë se OBSh-ja “e ka lëshuar herët alarmin” për koronavirus, porse trajtimi i pandemisë do të hetohet në mënyrë të pavarur.