Bota

Trump ka sugjeruar “qëllimin e migrantëve me armë zjarri në këmbë”

Presidenti amerikan, Donald Trump ka sugjeruar qëllimin e migrantëve me armë zjarri në këmbë për t’i zmbrapsur nga hyrja në Shtetet e Bashkuara, është thënë në një libër të ri.

Në librin e dy gazetarëve të së përditshmes, New York Times, është thënë se Trump ka propozuar metoda ekstreme për t’i ndaluar migrantët në rrugën e tyre drejt kufirit jugor të SHBA-së.

Në mesin e masave është përfshirë edhe ndërtimi i një muri të elektrizuar.

Ndërtimi i një muri në kufi me Meksikën ka qenë një prej objektivave kyçe të politikës së Trumpit.

Ndërtimi i murit ka filluar, pasi Pengtagoni ka ndarë 3.6 miliardë dollarë nga fondet ushtarake.

Shtëpia e Bardhë nuk ka komentuar raportimet rreth këtij libri.

Libri i titulluar, Luftërat kufitare: Brenda Sulmeve të Trumpit ndaj Imigrimit, nga gazetarët, Michael Shear dhe Julie Davis, dhe i bazuar në intervistat me më shumë se dhjetëra zyrtarë të paidentifikuar, është publikuar nga New York Times.

Aty përmendet një javë e marsit të vitit 2019 kur Trump është raportuar se ka tentuar të ndalojë hyrjen e të gjithë migrantëve nga kufiri jugor i SHBA-së.

Bazuar në disa citime, presidenti u ka sugjeruar privatisht ndihmësve të tij që ushtarët të qëllojnë migrantët me armë zjarri në këmbë, mirëpo i është thënë më pas që një gjë e tillë është e paligjshme.

Më parë, Trump pati bërë një deklaratë publike, duke thënë se ushtarët duhet të qëllojnë migrantët që gjuajnë gurë.

Në muajin shkurt, presidenti Trump pati shpallur emergjencë në kufirin SHBA-Meksikë, në mënyrë që të sigurojë fonde federale për ndërtim të murit.

Bazuar në periudhën tetor 2018- tetor 2019 është thënë që më shumë se 800,000 persona janë ndaluar në kufirin amerikan, që i bie dyfish më shumë sesa numri i periudhës paraprake.

Shumica e atyre që janë nisur drejt territorit amerikan i kanë ikur dhunës dhe varfërisë, me të cilat janë përballur në vendet e tyre.