SRB-BIH

Transkript emisije u kojoj je izjava Dritona Seljmanaja izazvala veliku raspravu u zemlji

Debata u Pressingu, koju je vodio Driton Seljmanaj, 19. novembra, izazvala je brojne reakcije u zemlji zbog njegove izjave zastupnici Sarandi Bogujevci na temu nestalih osoba. VV je prikovao Seljmanaja, dok LDK kaže da je njegova izjava pogrešno protumačena. Gazeta Express donosi vam transkript debate između zamjenika premijera Seljmanaja i novinara Parima Ollurija.

Novinar Olluri tokom emisije rekao je potpredsjedniku vlade Seljmanaju da Sarandu Bogujevci ne može optužiti za zloupotrebu teme nestalih jer je preživjela masakr, Selmanaj odgovara Olluriju da ne pokušava davati konotacije jer “umorni smo sa ovakim ponašanjem“.

Po završetku emisije započele su oštre kritike na račun Seljmanaja, koje traju i danas, tražeći njegovu ostavku na mjesto zamjenika Avdullaha Hotija, zbog čega je ovaj branio svog podređenog.

Sam Seljmanaj i LDK i dalje govore da je izjava u Pressingu pogrešno protumačena i izvučena iz konteksta.

Ispod je transkript rasprave na temu nestalih osoba:

Olluri: Osjećate li se krivim, gospodine Seljmanaj da je ovo što se danas dogodilo izvedenica iz vaše neodgovornosti kao zamjenika premijera …

Selmanaj: Apsolutno ne, apsolutno ne.

Olluri:… jer onog trenutka kada parlamentarnom odboru kažete da je instrument za izvještavanje potrošen, tada ste napravili takvu frku.

Selmanaj: Ne, nije tako.

Olluri: Ne slažem se s vama i bilo kojim vladinim zvaničnikom kada kažete da, na primjer, spominjete Sarandu Bogujevci po imenu, ona zloupotrebljava temu nestalih osoba. Da li smatrate da je pomalo neozbiljno optuživati ​​preživjelog masakra? Vjerovatno se svaki od zastupnika u Skupštini može optužiti za zloupotrebu teme nestalih, ali Saranda Bogujevci ne može se optužiti da je preživjela masakr. Čini mi se da je malo nezrelosti podići na tako nizak nivo preživjelu masakra …

Seljmanaj: Ne, ne, ne pokušavajte mu dati konotacije jer smo umorni od ovog pristupa, umorni smo …

Olluri: To nije konotacija, to je činjenica.

Seljmanaj: Umorni smo. Kao vladu, temu nestalih postavili smo kao prvo pitanje. Deset godina na Kosovu su je minimalno tretirali političari i vlade, postavili smo kao prvu temu. Čak i instrument parlamentarne kontrole i parlamentarizma kao koncept na Kosovu, radio sam direktno 10 godina u Skupštini i verujem da znam instrumente. Parlamentarni odbor i Skupština ne mogu vas danima pozivati ​​na istu temu da bi vas ismijali.

Olluri: Ne možete ni vi Driton definirati kao zamjenik premijera.

Seljmanaj: Momenat, osim parlamentarnih instrumenata, vlada imaju dostojanstvo, vlasti ima autoritet. Kad vas pozovu za pitanje, logikom koju govorite možete me nazvati 6 puta dnevno i oni će me nazvati odmah tamo.

Olluri: Nije Vlada, vlada određuje kada se vrijeđa dostojanstvo, a kada ne.

Seljmanaj: Šta da uradim, dopustim da me ismijavaju?

Olluri: Ako to prepustimo vladi, u trenutku kada vi kao vlada procijenite da vam se vrijeđa dostojanstvo, onda zanemarite skupštinu, tada nismo parlamentarna republika. S druge strane, ako Sarandi Bogujevci kažemo da ona zloupotrebljava temu nestalih, ne znam koji je poslanik u Skupštini Kosova osoba koja se ne može zlostavljati i ozbiljno raspravlja o njoj. Moje osobno uvjerenje je da Saranda ne zloupotrebljava ovu temu.

Seljmanaj: Slušajte, želim vam reći zašto, jednom smo raspravljali o ovoj temi u Skupštini, to je rađeno kao tema, dva puta u parlamentarnoj komisiji, jednom je izvijestio premijer, jednom ministar pravde. Na zahtjev premijera, premijer je rekao da želim doći u komisiju bez poziva komisije, rekao je da vas molim iza zatvorenih vrata jer mi je dao informacije o kojima smatram da nije dobro izlaziti u javnost zbog osjetljivosti broja. Otišao je, izvještavao 2 sata, nije bilo pitanja članova komisije, uključujući dotičnu zastupnicu (Saranda Bogujevci), nije ih bilo, jer argumenti, dani podaci nisu dobri.

nekoliko minuta nakon što je gotovo, ista se pojavljuje u medijima (Saranda Bogujevci) i kaže da je došao premijer, nije rekao baš ništa, ali zašto niste izazvali premijera nakon što ste ga imali unutra. Što će reći, nažalost, ovo je vrlo ozbiljno reći, zlostavljaju za pregršt glasova o temi da jedno društvo ima veliku grobnicu.