Bota

Thertoret janë kthyer në qendër të vëmendjes, për shkak të përhapjes së koronavirusit

Kushtet e punës për migrantët në thertoret gjermane janë në qendër të vëmendjes pasi më shumë se 200 punëtorë dolën pozitivë për COVID-19 në një fabrikë në Coesfeld, në perëndim të vendit.

Sipas Euronews,  përhapja e coronavirusit është identifikuar gjithashtu në të paktën dy impiante të tjera të përpunimit të mishit në Gjermani. Shumica e të infektuarve ishin nga Rumania dhe Bullgaria.

Zyrtarët thonë se virusi ka të ngjarë të përhapet në strehimin e përbashkët të stafit, dhe shpërthimet po tërheqin vëmendjen për kushtet e vështira të punës në industri.

“Punëtorët në industrinë gjermane të mishit punojnë shumë shpesh përmes nënkontraktuesve dhe kushtet e punës në këta nënkontraktorë shpesh janë shumë, shumë të këqija”, tha Szabolcs Sepsi, këshilltar në DGB Fair Mobility, që mbron të drejtat e punëtorëve migrantë në Gjermani.

Këta punëtorë përballen me “orar jashtëzakonisht të gjatë pune”, punë të pasigurta dhe shpesh strehime të paqëndrueshme, ka thënë Sepsi për Euronews në një intervistë të drejtpërdrejtë, duke shtuar se ata zakonisht ndajnë dhomën e tyre të gjumit me dy ose tre persona të tjerë dhe janë transferuar për të punuar së bashku.

“Kushtet e tyre të jetesës thjesht nuk lejojnë masa distancuese sociale”, ka theksuar ai.

Por po sipas Euronews, ka pasur shpërthime të COVID-19 në thertore edhe në një numër vendesh javët e fundit, kryesisht në Shtetet e Bashkuara por edhe në Mbretërinë e Bashkuar, Irlandë, Australi dhe Spanjë.

Trendi po fillon të ekspozojë një realitet të pakëndshëm: shumë prej mishit të lirë në raftet e supermarketeve perëndimore theret nga punëtorët migrantë që fitojnë paga të ulëta, shpesh jetojnë së bashku në konvikte dhe veprojnë në kushte pune të mbushura me njerëz edhe në mes të një pandemie.

“Janë kryesisht punëtorët në industrinë e mishit dhe industritë e tjera të ushqimit që në të vërtetë po paguajnë çmimin për këtë mish të lirë dhe për ushqimin e lirë”, vlerëson Sepsi.

Pas viteve të debatit dhe polemikave, Gjermania futi një pagë minimale në vitin 2015. Ajo qëndron rreth 1.500 euro në muaj bruto për punëtorët me kohë të plotë.

Por Sepsi thotë se ligjet e ndryshme të futura gjatë dekadës së kaluar për të përmirësuar jetën e punëtorëve migrantë në industrinë gjermane të paketimit të ushqimit adresojnë vetëm simptomat dhe jo rrënjën e problemit: fakt është që shumica e punëtorëve të thertoreve punësohen nga nënkontraktorët, të cilët që përpiqen të “nënvlerësojnë” tjetrin.

“Ne besojmë se kompanitë e therjes duhet të punësojnë njerëz direkt dhe t’u japin atyre punë të drejtpërdrejtë”, tha ai, duke shtuar se kjo do t’i ndihmojë punëtorët të kenë apartamentet e tyre në vend që të jetojnë së bashku në konvikte gjatë një pandemie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.