Kosova

Tahiri: Frenimi i Thaçit nga ekipi negociator është iluzion

Politologu Ramush Tahiri ka bërë me dije se dy subjektet politike më të mëdha opozitare, Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK) dhe Lëvizja Vetëvendosje (LV), mund ta japin kontributin e tyre në fazën finale të dialogut me Serbinë edhe duke mos qenë pjesë e ekipit negociator.

Ai ka deklaruar se ky rol i tyre nuk duhet të keqkuptohet nga opinioni.

Tahiri ka thënë për “Epoka e re” se këto dy subjekte politike duhet të jenë konstruktive në këtë proces me kritikat e tyre.

“Opozita duhet ta luajë rolin opozitar dhe të jetë konstruktive në kritikat e saj në raport me këtë proces. Pra, kundërshtimi i opozitës ndaj ndonjë marrëveshje të mundshme të mos jetë vetëm kundërshtim politik, por të jetë kundërshtim i bazuar në fakte, që ajo marrëveshje të ndryshohet në pjesën që konsiderohet se nuk është e favorshme për Kosovën”, ka thënë Tahiri.

Ai ka vlerësuar se opozita nuk bën të jetë neutrale ndaj këtij procesi dhe të thotë se dialogu me Serbinë është punë vetëm e Qeverisë.

“Përgjegjësi e këtyre dy partive do të jetë edhe nëse qëndrojnë si opozitë dhe kritikojnë këtë proces. Mendoj se kontributi i opozitës do të jetë edhe më i madh duke qëndruar në rolin opozitar, sepse duke kritikuar sjell zgjidhje që janë më të mira për Kosovën në këtë proces. Në momentin që ajo e përkrah dialogun, do të thotë se dialogu vlen”, është shprehur Tahiri.

Në këtë intervistë ai ka folur edhe për ekipin negociator i cili është miratuar në Kuvend. Sipas Tahirit, ky ekip nuk mund ta kufizojë rolin prijës të presidenti Thaçi në këtë proces.

“Ky ekip i votuar në Kuvend, ani pse në opinion pati përpjekje që të shihet si mekanizëm që do ta kufizojë rolin e presidentit, nuk mund ta kundërshtojë presidentin sepse, siç po shihet edhe nga projektligji, nuk mund t’i merren kompetencat presidentit, ngaqë ato janë kompetenca kushtetuese dhe në asnjë mënyrë nuk mund të zvogëlohet roli i presidentit”, ka thënë Tahiri.