Srpski

TAČI SA PREDSEDNIKOM PARLAMENTA JAPANA I O DIJALOGU

Predsednik Kosova, Hašim Tači, se tokom posete Japanu sastao sa predsednik Skupštine Japana Tadamoriem Ošima.

Kako je saopšteno iz informativne službe predsednika Kosova, tema razgovora na ovom sastanku bila je mogućnost produbljenja bilateralne saradnje i povećanja razmene ideja i konkretnih projekata između dva parlamenta.

Tači se na sastanku zahvalio na konstantnoj podršci koju je Japan pružao Kosovu u poslednje tri decenije, a posebno u procesu izgradnje države i jačanju međunarodnog subjektiviteta.

On je pozdravio odluku premijera Japana Šinzo Abe o Inicijativi za saradnju sa Zapadnim Balkanom, koja ima za cilj produbljenje saradnje Japana i stvaranje dugoročnog mira u regionu.

„Novi fokus premijera Abe i japanske države dolazi u veoma bitno vreme za Kosovo i region. Kosovo je opredeljeno za brzo učlanjenje u EU u NATO, a takođe pozdravlja ulogu Japana u doprinosu miru i stabilnosti na Balkanu“, kazao je Tači.

„Otvaranje ambasade Japana u Prištini je konkretan korak prema povećanju saradnje. Sada treba sagledati mogućnosti za povećanje trgovinske i privredne razmene“, dodao je on.

Na sastanku je bilo reči i o dijalogu Kosova i Srbije. Tači se zahvalio japanskim vlastima što podržavaju ovaj mirovni proces i proces otvaranja evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana.

Sa druge strane, predsednik Predstavničkog doma Tadamori Ošima je istakao da Japan i Kosovo imaju sličnu istoriju, u kojoj je uspešna izgradnja države postala moguća zahvaljujući ogromnom radu mnogih generacija.

„Cenim što će pod vašim rukovodstvom i proces dijaloga između Kosova i Srbije biti uspešan, onako kao što ste ređali uspehe i u prošlosti. Japan podržava mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“, dodao je on.

Ošima je obavestio Tačija i o pripremama koje se vrše za održavanje Olimpijskih igara, koje će se 2020. godine održavati u Japanu.

Tači je istakao da je Kosovo počastvovano što učestvuje sa mnogobrojnim sportistima i sportistkinjama i očekuje da će se vratiti sa medaljama na Kosovo, kao i da će i ovoga puta učestvovati i Majljinda Keljmendi koja je veoma poznata u Japanu.