Srpski

TAČI OBEZBEDIO UČEŠĆE KOSOVA NA NAJVEĆEM PRIVREDNOM SAJMU

Predsednik Kosova Hašim Tači, prvog dana državne posete Japanu održao je mnogobrojne sastanke u Osaki i Kjotou.

Kako bi unapredio agendu saradnje i privredne razmene između dve države, Tači je na početku održao sastanak sa predstavnicima privrednih komora Japana, kao i sa poslanicima japanskog Parlamenta koji dolaze iz ovog regiona, saopšteno je iz informstivne službe predsednika Kosova.

Na zajedničkom sastanku, Tači je istakao da je sada vreme za stvaranje nekoliko konkretnih primera japanskih investicija na Kosovu. On je rekao da je ambijent poslovanja na Kosovu najkonkurentniji u regionu.

„Mi smo 40-ta zemlja na rang listi Svetske banke o poslovanju. Kosovo lako može da postane biznis centar i centar japanskih investicija koje za cilj imaju evropsko tržište, jer imamo neometan pristup najvećem svetskom tržištu, tržištu EU“, dodao je on.

Tači je rekao da je i Kosovo zainteresovano da izvozi svoje proizvode u Japan, a koji se izvoze i u drugim državama sveta.

„Ubrzo ćemo imenovati počasnog konzula u Osaki, koji će biti most povezivanja između naših država, naroda i firmi“, najavio je predsednik Tači.

S druge strane, domaćini ovog sastanka, poslanici Parlamenta Japana iz ove oblasti Yasuhide Nakayama, Naomi Tokashiki, kao i predsednik Privredne komore Osake Tsutomu Miyagi izrazili su zadovoljstvo nivoom privredne saradnje između Kosova i Japana, ističući potrebu da se ova saradnja još više proširi.

Prisutni na ovom sastanku su bili i predstavnici raznih japanskih privrednih komora, udruženja Kansai, direktori korporacija kao i Poslovne alijanse Kansai, u koju je učlanjeno više od 1300 organizacionih i korporativni firmi.

Na ovom sastanku je potvrđeno učešće Kosova na najvećem sajmu na svetu “Osaka Expo 2025”, na kojem je Kosovo obezbedilo jedan paviljon za promovisanje mogućnosti za investiranja i proizvode firmi.