SRB-BIH-HR

TAČI: NESLAGANJE ZAPADA OMETA REŠAVANJE SPORA BG I PR

Predsednik Kosova Hasim Tači u intervjuu za Fajnenšel tajms govorio je o samitu u Berlinu i dodao da nesuglasice između zapadnih vlada otežavaju rešenje spora između Kosova i Srbije, stvarajući opasnost da se vrati nasilni sukob na Balkanu.

On je u interevjuu za Fajnenšel tajms u Berlinu ocenio i da je Evropska unija previše slaba, interno podeljena i zabrinuta zbog napredovanja populista na predstojećim izborima za Evropski parlament da bi imala strateški pristup problemu Beograda i Prištine.

Pored toga, rekao je da je američka diplomatija koja je doprinela rešavanju spora Severne Makedonije sa Grčkom prošle godine, nedostaje u slučaju Srbije i Kosova.

“Bez učešća i rukovodeće uloge SAD-a, skeptičan sam da neko u EU može učiniti više. Uloga SAD je od ključnog značaja za rešavanje”, rekao je on.

Makedonski sporazum, u kojem je ova balkanska zemlja preimenovana u Severnu Makedoniju, Tači je nazvao “mudro istorijsko rešenje”, dodajući da je rešavanje kosovsko-srpskog problema još teže zbog već poznate istorije.

“Ono čemu mi težimo je priznanje Kosova od strane Srbije, i tako će put ka članstvu u EU biti otvoren za obe države. Ali neće biti kompromisa u pogledu nezavisnosti Kosova, u suprotnom ćemo ostati u zamrznutom konfliktu koji će imati posledice za budućnost i biće mogućnosti za novi sukob”,naglasio je Tači.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.