Srpski

Tači: Konačni mirovni sporazum ključ za mir i stabilnost

Predsednik Kosova Hašim Tači održao je sastanak sa stručnjacima Bruking instituta, na jednom od najbitnijih “think-tank” u Sjedinjenim Američkim Državama, sa kojima je razgovarao o evroatlantskoj perspektivi Kosova, saopšteno je iz Predsedništva.

Tači je ovom prilikom rekao da je uloga SAD-a i dalje nezamenjiva u naporima za postizanje održivog mira na Zapadnom Balkanu i dodao je da je Kosovo slobodno i nezavisno, ali da će se “priča o uspehu Kosova zaključiti kada se integriše u NATO i EU”.

Kako navode, Tači je takođe skrenuo pažnju na to da “EU kasni sa Kosovom i čitavim regionom Zapadnog Balkana” i da to šteti poverenju u institucije EU i smanjuje snagu EU da utiče na region.

„Konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije je ključ za mir, stabilnost i ekonomski razvoj, kao i za evroatlantsku perspektivu Kosova i celog regiona“, kazao je on.

Brukings institut je jedan od najuticajnijih “think-tank” u Sjedinjenim Američkim Državama, a razgovori sa stručnjacima ovog instituta utiču na preporuke o donošenju odluka i na politike Vašingtona.