SRB-BIH-HR

SZO: Rekord novih slučajeva!

Svjetska zdravstvena organizacija – SZO izvijestila je o rekordnom porastu broja slučajeva koronavirusa u svijetu, pri čemu je 21,2326 slučajeva zabilježeno u samo 24 sata, usred velikog porasta u SAD-u, Brazilu i Indiji.

Izvještaj SZO-a pokazuje da je oko 130.000 tih novih slučajeva na SAD-u, u SAD-u, Brazilu i Meksiku, ali SZO kaže da je jugoistočna Azija, uključujući Indiju, u subotu zabilježila 28.000 novih slučajeva. Najveći porast globalnog broja zaraženih bio je 189 tisuća, zabilježen u utorak.

Dok u SAD-u, predsjednik Donald Trump govori o pobjedi Amerike nad virusom, slučajevi i dalje rastu. Prema njegovim riječima, samo 99 posto slučajeva identificiranih testiranjem potpuno je bezopasno. Ali u mnogim zemljama broj se naglo povećava novim dnevnim zapisima o kojima se izvještava u Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini, Tenesiju, Teksasu, Aljasci, Missouriju, Idahu i Alabami. Prema univerzitetu Johns Hopkins, broj zaraza u SAD premašio je 2,38 miliona. U Brazilu, u međuvremenu, ima više od 1,6 miliona zaraženih i 64 265 žrtava. Meksiko je u subotu postavio drugi rekord, koji je zauzeo peto mjesto na svijetu po broju žrtava. Ona je nadvladala Francusku sa 30.366 stradalih osoba Covid-19, a infekcije su dostigle 25.2165.000.