SRB-BIH

Svećenik koji je u vrijeme iftara aktivirao crkveno zvono da…

Kakvo je to zvono u ovom neobičnom vrijemenskom intervalu, pitao je svećenika međunarodni službenik?
To je znak poštovanja prema albanskoj braći muslimanske vjere koja su zaštićena u župnim porodicama, da je vrijeme za postavljanje iftarskog stola, vrlo nježno je odgovorio don Kelemend Spaqi.

Katolički svještenik, Don Kelmend Spaqi, paroh u crkvi “Sv. Andout” u Glođanu, tokom rata 1998-98. Zvonio je kako bi obavjestio muslimane koji su bili sklonjeni u porodice sela Glođani, Nepole, Llugagji da je vrijeme iftara za one koji su postili u svetom mjesecu “Ramazanu”.

Za međunarodnog predstavnika koji je posjetio župni ured, zvuk zvona u to je vrijeme izazvao znatiželju, ali kad je saznao razlog bio je zapanjen djelovanjem i brigom katoličkog svećenika za Albance muslimanske vjere koji prekidaju post sa zvukom Crkvena zvona.

Katolički svještenik je posvjedočio da je u selo stigla zloglasna srpska vojska i da je bio prisiljen da sve seljane uvede u crkvu kako bi ih zaštitio od ubistava i silovanja.

Dom Spaqi čak priznaje da su nekoliko puta Srbi pokušali da uđu u crkvu da bi ih sve pobili, ali svještenik je tražio da se prvo ubiju on i časne sestre, a zatim seljani.