SRB-BIH-HR

Sve što je Skender Hyseni napisao u svom izvještaju o dijalogu na 28 stranica (Dokument)

Bivši premijer Avdullah Hoti odlučio je da pregovori sa Srbijom budu na nižem nivou od šefova država poverenih njegovom kolegi iz stranke, Skenderu Hyseni. Hotijeva odluka takođe se sukobila s partnerima koalicije LDK i AAK. Posljednji je izjavio da između partnera nije postignut dogovor da Skender Hyseni bude koordinator za dijalog. Uprkos kritikama, Hyseni je nastavio svoj rad održavajući brojne sastanke sa predstavnicima srpske strane u Briselu i sa raznim diplomatama. Krajem prošle godine, koordinator za dijalog Kosovo i Srbija, Skender Hyseni napisao je 28 stranica izvještaj predat premijeru Avdullahu Hotiju.

Vlada Vetëvendosje žalila se da nije bilo detaljnog izveštaja o razvoju događaja koji su se dogodili u okviru dijaloga Kosovo i Srbija i nedostatku informacija. KALLXO.com je dostavio izvještaj Skendera Hysenija. U ovom izvještaju od 28 stranica, Hyseni je u nekim slučajevima hvalio sebe i svoj tim, dok je u nekim slučajevima komentirao politička zbivanja u zemlji, ocjenjujući neprimjerenim reakcijama izjave političkih predstavnika na Kosovu. U izveštaju, Hyseni je “kozmetičku kritiku” nazvao kritikom upućenom bivšem premijeru Abdullahu Hotiju zbog njegove komunikacije na srpskom jeziku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Samo dan nakon što je imenovan koordinatorom za dijalog, Hyseni kaže da je otputovao u Brisel i da je tamo Lajčaka obavijestio o nečemu važnom.

“Prvi sastanak tet-a-tet (Lajčak-Hyseni) trajao je 30 minuta. Lajčak je obavešten da Kosovo ne dolazi u Brisel da pregovara sa Srbijom o posebnim pitanjima. Kosovo teži sveobuhvatnom sporazumu koji će rezultirati uzajamnim priznavanjem”, kaže se u izvještaju koji je Skender Hyseni podnio bivšem premijeru Hotiju u decembru prošle godine. Ramush Haradinaj “mršav” je prema Avdullahu Hotiju, u ovom izvještaju Hyseni je Haradinaja nazvao “mršavom” osobom. Dok je razgovarao o sastancima koje je započeo na Kosovu s političkim strankama, Hyseni je više zastao kako bi razgovarao o LDK-ovom partneru u koaliciji Ramushu Haradinaju.”

Kako se nije očekivalo, Ramush Haradinaj počeo je davati izjave koje su u suprotnosti s bilo kojom racionalnom političkom logikom. “Bio je vrlo detaljan s premijerom Hotijem”, piše Hyseni u ovom izvještaju. Haradinaj je reagirao na nesuglasice među koalicijskim partnerima oko imenovanja Skendera Hysenija za državnog koordinatora za dijalog. Skender Hyseni otkrio je da je Ramusha Haradinaja u izvještaju koji je poslao svom šefu Avdullahu Hotiju. Nije bio u pravu jer je odluka o imenovanju državnog koordinatora za dijalog jednoglasno izglasana u vladi.

“ZA” su glasali svi ministri iz AAK-a, uključujući zamjenika premijera Besnika Tahirija. Dakle, nakon ovog glasanja, premijer Hoti je ostao u diskreciji da odluči o imenu”, napisao je Skender Hyseni u ovom izvještaju. Hyseni dalje pokazuje kako Pokret Vetëvendosje nije odgovorio na njegov zahtjev da se sastane i razgovara o dijalogu. Pokušao je kontaktirati Albina Kurtija koji nije odgovorio”, žali se Hyseni u svom izvještaju. Dalje, Hyseni je preko Rexhepa Selimija pokušao napustiti sastanak s Albinom Kurtijem. Rexhep Selimi, sa maksimalnom ispravnošću, zahvalio se na telefonskom pozivu, obećavajući da će zahtjev biti proslijeđen gospodinu Kurtiju. Od VV-a nije stigao odgovor”, napisao je Hyseni u svom izvještaju.

Hyseni je takođe pisao u izveštaju o sastancima sa Lajčakom i Palmerom. “Razgovor s gospodinom Palmerom bio je otvoren, a ponekad i kontradiktoran i iscrpan. Ukratko sam predstavio našu zabrinutost i općenito javnog i političkog mišljenja na Kosovu za aktivno i fizičko prisustvo Amerikanaca za pregovaračkim stolom”, kaže se u Hysenovom izvještaju napisanom za premijera Hotija Hyseni priča kako ih je tražio. Palmer da Kosovo ne bi trebalo da stane na stranu i da ga SAD ili EU postave u red.

“U razgovoru s Pallmerom, koordinator Hyseni zahtijevao je da Kosovo ne bude u poziciji da bude određeno ili da zauzima stranu. Ovo je nepravedno i na kraju je to posao koji se ne radi”, rečeno je Palmeru, dodajući da je Kosovo nemoćno ući između Amerike i EU uopšte”, napisao je Hyseni u izvještaju, između ostalog. “Objašnjenje Skendera Hysenija za telefonski poziv s Richardom Grenellom. Dalje u izvještaju Hyseni objašnjava svoj telefonski razgovor s ambasadorom Grenellom u stilu dječjih romana.”

Možemo li računati na pozitivan odgovor Kosova, ako odlučimo organizirati ovaj sastanak, Grenell je direktno pitao koordinatora Hyseni, koji je dao jasan odgovor DA.

Uzmite u obzir da imate saglasnost premijera Hotija i potvrdu da će Hoti i njegova delegacija sudjelovati na sastanku kad god ga pozovu”, napisao je Hyseni u svom izvještaju u vezi s telefonskim pozivom s Hyseni. Hysenovo objašnjenje se nastavilo za telefonski poziv s Grenellom, ukazujući da su započete pripreme za sastanak u Washingtonu 4. septembra primjenom metode “Chatham House Rules of non-disclosure“. Hyseni-jevo objašnjenje u obliku romana nastavljeno je i tokom razgovora s političkim savjetnikom francuskog predsjednika u Parizu.

U ovom dokumentu Hyseni se pozvao na Srbiju kao na republiku, iako se Kosovo i Srbija još nisu priznali.

“Alexandr Adam pažljivo je slušao dok je zapisivao svaku izgovorenu riječ. Koordinator Hyseni ovom prilikom predao je gospodinu Adamu dokument “Položaj Republike Kosovo za dijalog sa Republikom Srbijom“, navodi se u izveštaju.

Što se tiče sastanka u Briselu 27. avgusta prošle godine, Hyseni se odlučio pohvaliti, rekavši da je za medije “to bilo grafički”.

Nakon sastanka, koordinator za medije Hyseni bio je slikovit i izjavio: „Srpska strana danas je nekonstruktivna. Kosovo je danas nastavilo biti vrlo konstruktivno u smislu rigorozne zaštite svojih interesa,” kaže se u izvještaju. Nakon kratkog izvještavanja o sastancima u Washingtonu, Hyseni je u izvještaju također pokazao kojim avionom su putovali od Washingtona do Brisela.

“Iz Washingtona je cijela delegacija krenula popodne 5. septembra sa United Arilinesom kako bi stigla u Brisel sutradan, u nedjelju, u 7 sati ujutro”, izvještaj opisuje ovaj detalj. Hyseni je kao pobjedu vidio činjenicu da je na sastanku “17. septembra prošle godine uspjeli su skinuti s dnevnog reda u Briselu temu Asocijacije opština sa srpskom većinom, za koju Hyseni kaže da je u izvještaju međunarodna obaveza i da su je dužni provoditi.”

Kategorično smo odbili da se pozabavimo ovom temom nakon buke i iracionalnih izjava stranačkih i državnih čelnika u Prištini koji su odbili da razgovaraju o ovoj temi. “Odvija se potpuno neprihvatljivo i neodgovorno nadmetanje oko toga ko je bio” patriotskiji “od drugog”, napisao je Hyseni u izvještaju.

“Svi prigovori upućeni su isključivo zbog slobodnih političkih bodova, jer je Sporazum o pridruživanju već bio međunarodna obaveza i obaveza provedbe”, napisao je Hyseni. Govoreći o sastanku u Briselu 17. septembra, Hyseni je pohvalio dvojicu svojih podređenih, Muhameta “Mustafu i Roberta Muharem je tokom rasprava pokazao da su do tada bili najteži.”

Rasprave su bile vrlo žustre, najnapetije do sada. “Srpska strana iznijela je za stol potpuno neprihvatljive i iracionalne prijedloge zbog kojih je Lajçak izgubio kontrolu”, rekao je Hyseni u izvještaju.

“Profesori Muhamet Mustafa i Robert Muharremi, pored kompetentnosti i znanja, pokazali su apsolutno vrhunski nivo posvećenosti dijalogu.” u zapisniku.

“Koordinator Hyseni završio je svoju intervenciju sa zahtjevom upućenim timu EU da se to jasno uvrsti u zapisnik”, kaže se u izvještaju. Ono što je Hyseni rekao je da Kosovo u ovom procesu neće prihvatiti ništa manje od uzajamnog priznavanja. Ovdje možete pročitati cjelovit izvještaj bivšeg koordinatora za dijalog, Skendera Hysenija.