SRB-BIH-HR

Super Ministar Ramuša Haradinaja koji je uposlio ništa manje nego 10 savetnika

Vlada Kosova (po dužnosti), vođena od Ramuša Haradinaja, od prvog dana mandata je okarakterisana kao Vlada sa ogromnim brojem politički imenovanih lica. Novina Jeta në Kosovë (JnK)

Osigurala je jedan dokument koji pokazuje pravi broj savetnika Premijera i Ministara. Ministar koji drži rekord po broju političkih savetnika jeste Rasim Demiri Ministar Regionalnog Razvoja.

Demiri nije više na čelu ovog ministarstva od 26 decembra, kada je položio zakletvu kao poslanik Skupštine Kosova. Niti jedan ministar nije imao toliko političkih savetnika, koliko ministar Rasim Demiri, on je u februaru prošle godine dodao 3 politička savetnika. I pred kabinetom vlade je predložio povećanje broja savetnika, sa obrazloženjem da imaju puno projekata.

Na sednici Vlade 12 februara prošle godine, Premijer Haradinaj je predstavio zahtev pred Vladinim kabinetom za ove promene. “Nacrt i predlog-odluku za povećanje broja savetnika u Ministarstvu Regionalnog Razvoja. Usled porasta broja projekata koje ovo ministarstvo sprovodi, i zahtevom ministra….materijale koje imate ispred sebe, ko je ZA?”, rekao je Haradinaj da ubrza usvajanje predloga ove odluke.

Od prisutnih članova kabineta 5 ministara se uzdržalo od podržavanja ove odluke, među njima: Mahir Jagđilar (Yagcilar), Abeljard Tahiri, Bedri Hamza i Besim Bećaj. Uzdržanost 5 ministara u ovom slučaju za Haradinaja je bila jedna poruka.

On je tražio da ostali ne dolaze sa ovakvim predlozima. “Što podrazumeva, nemojte i vi ostali sa predlozima više, jer može doći do glasanja protiv u tom slućaju”, rekao je Haradinaj. Rasim Demiri je brojao 9 političkih savetnika i jednog visokog političkog savetnika. Osnovna plata jednog savetnika u Vladi Kosova jeste 800 eura, dok je plata visokog političkog savetnika 1 hiljadu i 50 eura.

U jednom telefonskom razgovoru, Demiri je izjavio da je broj savetnika porastao posle jednog sporazuma koji je imao sa Premijerom Ramušom Haradinajem.“Imali smo 6 savetnika, posle smo mi grupa 6+, tražili od Premijera da imamo više savetnika. Posle sam, prema sporazumu koji smo imali sa Premijerom, dobio dodatnih 3 savetnika. Stoga, imao sam 10 ukupno”, izjavio je za novine JnK, bivši ministar Demiri. Na veb-stranici ministarstva za Regionalni Razvoj ne figuriraju članovi kabineta ministra, iako su imali nameru da ih objave. U telefonskom razgovoru, bivšem ministru Demiriju bilo je potrebno puno vremena da se priseti imena 9 savetnika, dok se 10 nije uopšte setio.

“Sobzirom da je u pitanju novo ministarstvo nismo imali potrebe, ne zbog nečega drugog”, rekao je Demiri za novine JnK. Jedan od zamenika, Ministra Rasima Demirija,  Zamenik ministra Musa Cena kažnjen je od Osnovnog Suda u Prištini zbog uzimanja mita. Zamenik ministra Cena je smenjen od Premijera Ramuša Haradinaja. Novine Jeta në Kosovë su u utorak izveštave o troškovima kabineta Ramuša Haradinaja od njegove ostavke./kallxo.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.