Bota

Suedia mbi të tjerët për menaxhimin me situatën e koronavirusit, ja se ç’mendon OBSH-ja për sjelljen e vendit nordik

Organizata Botërore e Shëndetit e lavdëroi Suedinë si një model të ardhshëm në fazën tjetër të luftimit të shpërthimit, sepse u ka besuar njerëzve që të respektojnë rregullat e distancës sociale.

Unike në Europë, Suedia vendosi mos ta trajtojë pandeminë me një bllokim të forcuar edhe pse politika ka çuar në një numër më të madh vdekjesh sesa në Danimarkë dhe Norvegji.

Dr. Mike Ryan, nga ekipi i emergjencave të OBSH-së, tha se ishte e gabuar të besosh që Suedia thjesht la të përhapej infeksioni, duke shtuar: “Asgjë nuk mund të jetë më larg nga e vërteta. Suedia ka vendosur një politikë shumë të fortë për shëndetin publik, ka të bëjë me distancimin fizik dhe mënyrën e mbrojtjes së të moshuarve në shtëpi të ndryshme pleqsh dhe shumë më tepër.

“Unë mendoj se ekziston një perceptim që Suedia nuk ka marrë masa kontrolli dhe vetëm ka lejuar që sëmundja të përhapet. Suedia ka krijuar një politikë shumë të fortë rreth distancimit shoqëror, rreth kujdesit dhe mbrojtjes së njerëzve në qendrat e kujdesit afatgjatë”, shtoi ai.

Por çelësi i përgjigjes suedeze është se, ndryshe nga shumica e botës, ai nuk bazohej në imponimin e shtetit ndaj qytetarëve, duke bërë thirrje për gjobë dhe madje edhe arrestime për ata që nuk respektojnë, siç është parë në pjesët e tjera. Prioriteti ishte të bindte njerëzit të veprojnë me përgjegjësi.

“Ajo që ai ka bërë ndryshe është se shteti ka qenë shumë i sigurt në marrëdhëniet e tij me qytetarët dhe në aftësinë dhe gatishmërinë e qytetarëve të tij për të aplikuar distancimin fizik”, tha Ryan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.