SRB-BIH

Sud i euleks: Podaci o zaštićenim svedocima tajna

Iz Specijalizovanog veća Kosova, poznatijeg kao Sud za zločine OVK, poručuju da im je zaštita svedoka od najvećeg prioriteta, ali da ne mogu da komentarišu da li je bilo ubistava potencijalnih svedoka u postupcima koji se tek očekuju, pošto budu podignute optužnice.

Tako je Tanjugu u ovom Veću odgovoreno na pitanje da li je Nazmi Rustemi koji je ubijen na Kosovu, bio zaštićeni svedok suda, kako tvrdi njegova supruga.

Portparol Specijalizovanih veća Kosova Angela Grip precizirala je za Tanjug da su ova pitanja u nadležnosti Specijalizovanog tužilaštvo Kosova, ali navodi da je zaštita svedoka od najvećeg prioriteta za Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova, napominjući da su mere zaštite njihove bezbednosti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Ukazala je da pomenute institucije sa sedištem u Hagu imaju posebnu – specijalizovanu jedinicu koja se bavi “obezbeđivanjem sigurnosti, bezbednosti i dobrobiti svedoka pre, tokom i nakon suđenja”.

Na tajnost podataka o potencijalnim slučajevima poziva i EULEKS, u kome je tri meseca pre ubistva, po tvrdnji njegove supruge, Rustemi bio saslušan.

U izjavi za Tanjug iz ove misije potvrđuju da su nadležni za sigurnost svedoka u okviru zakonskih propisa.

“Međutim, u skladu sa najboljom međunarodnom praksom u vezi s takvim aktivnostima, one ne bi trebalo da budu objavljivane u javnosti”, navode u EULEKS-u.

U toj instituciji napominju da u skladu sa kosovskim zakonodavstvom, Misija pomaže Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu Kosova u logističkoj i operativnoj podršci.

Ubistvo Rustemija po oceni direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića govori o “nepoštovanju elementarnih uslova za suđenje odgovornima za zločine OVK na Kosovu”, te da to predstavlja dodatni udarac za pravdu i za porodice žrtava.

“Ubistvo zaštićenih svedoka govori o nesposobnosti međunarodnih civilnih i bezbednosnih misija da obezbede elementarne uslove za sigurnost onih koji bi morali da daju odgovor na najvažnije teme vezane za istrage o ubistvima za koja 20 godina niko nije odgovarao”, rekao je Đurić za Tanjug.

On je kaže da ni dve decenije od masovnih ubistava i zločina još niko nije odgovarao, jer su svi svedoci bili ubijani.

Taj kontinuitet, kako je naveo, govori o “odsustvu političke volje nadležnih institucija u Prištini, kao i nedostatku sposobnosti i volje međunarodnih misija da obezbede elementarne uslove za pravni proces u kojima bi te osobe bile kažnjene”.

Đurić je poručio da, vezano i za ovaj slučaj, Srbija nikada neće odustati od kažnjavanja odgovornih.

Advokat Goran Petronijević rekao je za Tanjug da je “dobio informaciju” da je ubijeni Rustemi na listi svedoka pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu i da je, najverovatnije, trebalo da dobije, ili je dobio, neki stepen zaštite.

Smatra da je Rustemi, ukoliko je bio zaštićeni svedok, morao da dobije zaštitu do trenutka svedočenja pred sudom u Hagu.

Međutim, problem je u tome što, kako je ukazao, Sud za zločine OVK nije međunarodni sud, nego kosovski, koji sudi po kosovskim zakonima i ustavu.

Kako je prenela televizija T7, Rustemi je saslušan tri meseca pre nego što je pronađen mrtav, a ubijen je iz vatrenog oružja 18. decembra uveče, dok je bio na dužnosti, u blizini Badovačkog jezera.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483