SRB-BIH

Što čeka bivše pacijente Covid-19?!

TOPSHOT – Një mjek i pranishëm dëgjon frymëmarrjen e një pacienti i cili po shërohet pas pranimit në një njësi të kujdesit intensiv (ICU) në departamentin e infermierisë së pacientëve në koronavirus (COVID-19) të Spitalit HMC Westeinde në Hagë në 4 Prill, 2020 (Foto nga Remko DE WAAL / ANP / AFP) / Hollandë OUT (Foto nga REMKO DE WAAL / ANP / AFP përmes Getty Images)

Trenutak otpusta iz bolnice pacijenata koji su bili pogođeni teškim oblikom Covid-19, čeka se s radošću i olakšanjem. Ali konačno povratak kući ne predstavlja čitav nastavak života koji je “livadu sa cvijećem”.

Često su potrebni mjeseci za potpuni fizički oporavak, a iskustvo s ovom bolešću može ostaviti traga na mentalno zdravlje, rad i financijsko stanje.

Studija Univerziteta u Michiganu, objavljena u Annals of Internal Medicine, fokusira se na rašireno, ali često previđeno “nasljeđe” koje je iza sebe ostavilo Covid-19.

Iskustvo testiranja

Istraživači su analizirali podatke o 1.250 pacijenata s Covidom koji su otpušteni iz 38 različitih bolnica u Michiganu između proljeća i ljeta ove godine, tokom prve faze pandemije. Srećom, posljednjih mjeseci preživjelo je pacijenata s Covid-19 u bolnicama, zahvaljujući pravovremenoj i preciznijoj bolničkoj njezi.

U 60 dana nakon povratka kući umrlo je gotovo 7 posto pacijenata praćenih u studiji.

Kod onih koji su bili hospitalizirani na odjelima intenzivne njege, stopa smrtnosti u tom periodu iznosila je 10 posto.

I dalje fizički slabi

Tim koji se oporavlja od zaraze je uspio nazvati 488, a koji su reagirali na telefonski intervju fokusiran na njihovo zdravlje dva mjeseca nakon povratka kući.

Otkriveni problemi sugeriraju da se utjecaj Covodi-19 širi i izvan bolnice i daleko iznad zdravlja, kaže Vinet Čopra, prvi autor studije.

Više od 39% intervjuiranih pacijenata još se nije vratilo u prijašnji život. 12% njih reklo je da se nisu mogli brinuti o sebi kao nekada, 23% je i dalje imalo otežano disanje pri penjanju stepenicama, a trećina pacijenata još uvijek se žalila na simptome Covid-19 (prvenstveno zbog recidiva). nepotpun miris i ukus).

Ekonomski i psihološki uticaj

40% onih koji su radili prije nego što su se razboljeli još se nisu vratili na posao, uglavnom iz zdravstvenih razloga. Ali u nekim slučajevima jer su izgubili posao. 26% onih koji su se vratili smanjili su radno vrijeme kako bi bolje riješili svoj umor.

Više od trećine ispitanika žalilo se na utjecaj koji je Covid imao na njihove financije, prenosi bota.al. 10% ispitanika reklo je da je ostalo bez uštede zbog posljedica nedostatka posla, a 7% štedi na hrani, grijanju, lijekovima i kućnim troškovima kako bi nastavili dalje.

Gotovo polovina izliječenih od virusa prijavila je posljedice mentalnog zdravlja, a mali postotak (28 ljudi) zatražilo je psihološku podršku nakon otpusta iz bolnice.

O kojoj populaciji govorimo

Prosječna starost pacijenata bila je 62 godine. Gotovo 52% njih su bili Afroamerikanci i 4% hispanskog porijekla. Preko 14% njih nije patilo od kronične bolesti prije dolaska u bolnicu, a za mnoge druge jedina prethodna patologija bila je hipertenzija. Četvrtina pacijenata imala je “klasične” faktore rizika (dijabetes, kardiovaskularni problemi, bolesti bubrega). S obzirom na ove prostorije, podaci o smrtnosti na odjelima intenzivne njege bili su iznenađujuće visoki, ali gotovo jednaki onima zabilježenim u istom razdoblju u drugim dijelovima svijeta. 63 posto liječenih na tim odjelima umrlo je u bolnici ili u roku od 2 mjeseca po povratku kući.