SRB-BIH

Stigla donacija iz BIH: Podeljene čitanke za učenike na bosanskom jeziku

„Preporod“, „Merhamet“, Fondacija „Alija Izetbegović“ i IK „Vrijeme“ poslali udžbenike

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Humanitarno drušvo „Merhamet“, Fondacija „Alija Izetbegović“ i Izdavačka kuća „Vrijeme“ poslale su za bošnjačke učenike na Kosovu donaciju iz Bosne i Hercegovine od 400 čitanki. Po 200 njih namijenjene su za pete i šeste razdere osnovne škole. Kako je naveo Ćerim Bajrami, zamjenik ministra za trgovinu u Vladi Republike Kosova, ispred Koalicije ‘Vakat’, narednih dana bit će podijeljene i početnice i radne sveske za prve razrede, za sve bošnjačke učenike na Kosovu.  

-Početnicu je ove godine kupilo Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije Republike Kosovo od IK „Vrijeme“ iz BiH, a posrednik na Kosovu je bila IK „Dukagjini“ iz Peći. Ministarstvo će izvršiti i njenu podjelu, iz istog dopremljenog kontigenta udžbenika. Ovo je rezultat našeg nedavnog dogovora s ministrom obrazovanja Vlade Republike Kosova, tokom susreta u Ministarstvu, kao i dogovora sa donatorima u BiH.

Današnjoj primopredaji su prisustvovali direktorica škole u Vitomirici kod Peći, profesorica Draga Babačić, te direktor škole u Rečanima kod Prizrena profesor Esat Kurešepi. Oni će uz pomoć svojih kolega i koleginica izvršiti daljnju distribuciju po drugim školama.

-Narudžba je odrađena u koordinaciji sa sdirektorom Kurešepijem koji se izjasnio za najprioritetnije čitanke, što ne bi trebalo da znači da se neće nastaviti s nabavkom ovih udžbenika i za druge razrede. Zahvaljujemo se na dobroj volji donatora iz Bosne, posebno agilnom g. Muharemu Spahiću – istakao je Bajrami. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.