Srpski

Stano: Fokus specijalog predstavnika eu dijalog Bg – Pr

Portparol EU Peter Stano kaže da zemlje članice još nisu odlučile o imenu Specijalog predstavnika EU čiji bi glavni fokus trebalo da bude dijalog Beograda i Prištine.

“Visoki predstavnik EU Djuzep Borelj je jedini koji može zvanično da objavi imenovanje specijalog predstavnika, a takvu objavu ili potvrdu o onome što je komesar Varheji rekao nismo videli”, kaže Stano.

Peter Stano je odgovarajući na pitanje o izjavi komesara za proširenje Olivera Vrahejija da će sadašnji šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak biti novi specijalni predstavnik za Zapadni Balkan i dijalog, rekao da je iniciranje, predlaganje, ali i objava mandata specijalog predstavnika EU u isključivoj ingerenciji visokog predstavnika Borelja.

”Ideja je predstavljena zemljama članicama. Dokle god zemlje članice ne odluče i odobre imenovanje određene osobe za konkretan mandat ni mi ni visoki predstavnik ne može da govori o tome”, kaže Stano.

Kada je konkretno reč o mandatu Specijalog predstavnika EU Stano objašnjava da je ”generalno ideja” da Specijalni predstavnik EU treba da pomaže Visokom predstavniku Borelju u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine, ali i na promovisanju EU agende u celom regionu.

”Ideja je da glavni akcenat bude dijalog Begrada i Prištine, jer izgleda to će zahtevati najviše napora i energije”, zaključuje Stano.