SRB-BIH

Šta sadrži “Slovenski plan”? (VIDEO)

Kad god imaju sljedeći sastanak, slovenački premijer Janez Jansha i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel moraju javno razjasniti jednu stvar.

Slovenski mediji objavili su neformalne dokumente poznate kao ‘non paper’, koje je, prema njima, Jansha predstavio Michelu.

Tamo je slovenački premijer predstavio Europljanima ideju potpunog prekrajanja granica na zapadnom Balkanu, što bi, prema njegovim riječima, donijelo dugoročni mir u regiji.

Jedno od rješenja je da se Kosovo pridruži Albaniji, s albansko-srpskom granicom preko Mitrovice, i još tri opštine na sjeveru Kosova koje dobiju poseban status i kojima Srbija upravlja.

U međuvremenu, Beograd je nagrađen s više teritorija preuzimanjem Republike bosanskih Srba, i tako je država Bošnjaka, Srba i Hrvata rasturena.

Visoki evropski zvaničnik rekao je u petak kosovskom klanu da se ideja o promjeni granice tako da uključuje i Kosovo pojavila ovih dana i da su je snažno pogurali visoki političari predvođeni predsjednikom Aleksandrom Vučićem, uz pomoć ostalih lidera EU, ali i Rusije ovo radi relativizma pitanja koje potresa scenu na Balkanu i u Evropi.

Prema njegovim riječima, u Briselu su u siječnju i ožujku kružila još dva “ne-lista”, koji su govorili isključivo o podjeli Bosne, jer je ona, prema mišljenju Slovenaca, Hrvata i ostalih, jednostavno nefunkcionalna zemlja.

Simos Piperidis iz ureda predsjednika Europskog vijeća nije niti potvrdio niti opovrgnuo postojanje predmetnih pisama, rekavši da trenutno nemaju komentara na poslana pitanja.

Kabinet premijera u Ljubljani takođe nije komentirao ono što su nazvali “nepapirnim” dokumentima za zapadni Balkan.

Prethodno je Janez Jansha izjavio da fizički nije upoznala Michelin od prošle godine, pa bi prema njegovim riječima bilo teško nešto predati evropskom zvaničniku u februaru ili martu ove godine.

Prema Janši, Slovenija, koja od 1. jula preuzima predsjedavanje Europskom unijom, traži rješenja za razvoj europske perspektive regije.

To nije dovoljno za slovensku političarku Tanju Fajon.

Oštro je kritizirala šefa vlade, pozivajući je da javno istupi protiv kontroverzne opcije redefinisanja granica na Balkanu.

Fajon kaže da ne zna je li dokument autentičan, ali o njemu se raspravljalo u važnim diplomatskim krugovima u Briselu.

“Svaka ideja o promjeni ili prekrajanju granica na zapadnom Balkanu, a još manje u Bosni i Hercegovini, koja je najviše pretrpjela rat, izuzetno je opasna. “S obzirom na ovu činjenicu, svaki pokušaj ponovne uspostave granica šalje nas u krvavu prošlost i ne može mirno završiti”, rekao je Fajon.

Iz ureda premijera Albina Kurtija izjavili su da nemaju komentar na razvoj događaja oko gore spomenutih dokumenata.