Kosova.info

Shkencëtarët zbuluan antitrupa që veprojnë ndaj të gjitha llojeve të koronavirusit

Që nga fillimi i pandemisë, variantet e reja Sars-CoV-2 që vazhdojnë të shfaqen kanë shkaktuar probleme të mëdha për njerëzimin, por shkencëtarët kanë raportuar se kanë zbuluar një antitrup që mund të jetë në gjendje të ofrojë mbrojtje efektive kundër të gjitha mutacioneve ekzistuese dhe të ardhshme të virusit.
Antitrupi për të cilin ata po flasin është gjithashtu efektiv kundër llojeve të tjera vdekjeprurëse të koronavirusit, si Sars-CoV, i cili shkaktoi pandeminë SARS 2002-2004 në Azi, dhe virusi Mers-CoV, i cili u shfaq në Arabia Saudite më 2012, dhe më pas çoi në shpërthimin e MERS. Madje, antitrupi duket të jetë efektiv kundër disa koronaviruseve ndryshe të padëmshëm që shkaktojnë vetëm ftohjen e zakonshme.

Një ekip nga Universiteti i Alabama në Shtetet e Bashkuara që u përfshi në këtë hulumtim gjeti një antitrup të etiketuar 1249A8 në një mostër gjaku të pacientëve me COVID-19, për të cilin deklarata për shtyp tha se ishte “shumë efektive”.

Ashtu si antitrupat e tjerë, ky sulmon virusin duke synuar proteinat e majës në vetë virusin, të cilat ndodhen në mbështjellësin e tij dhe të cilat virusi i bashkon qelizat njerëzore.

Megjithatë, ndryshe nga antitrupat e tjerë, 1249A8 zgjedh një pikë veçanërisht të dobët të virusit për të sulmuar. Shkencëtarët kanë publikuar një punim mbi këtë zbulim në revistën shkencore PLOS Pathogens.

Barnat e mëparshme që përdorin antitrupa dhe vaksina janë krijuar gjithmonë për të sulmuar majat e proteinave të majave. Megjithatë, problemi me këtë është se këto vende ndryshojnë ndërsa virusi ndryshon, nga varianti në variant. Prandaj, me shfaqjen e delta, gama ose omicron, shumë antitrupa nuk janë më relevantë me kalimin e kohës, thotë një nga autorët e studimit, James Kobie.

Meqenëse antitrupat e rinj duhet të zhvillohen nga e para, ajo bëhet një garë e pafund. Por 1249A8 ka një qasje të ndryshme dhe në vend të majës synon më poshtë, në “kërcellin” e proteinës me thumba. Meqenëse kjo pjesë është pothuajse identike në të gjitha format e virusit, dhe pasi virusi nuk mund të bëjë pa të, është thembra e tij e Akilit.

“Ekziston rreziku që variantet e reja të ardhshme të virusit mund të anashkalojnë plotësisht sistemin imunitar, madje edhe te njerëzit e vaksinuar ose ata që janë shëruar më parë nga sëmundja,” tha Kobie.

Për shkak të kësaj, ekziston rreziku që në të ardhmen të shfaqen lloje të reja të virusit, të cilat mund të çojnë sërish në një pandemi globale. Kjo është arsyeja pse kërkimi për ilaçe të reja dhe vaksina universale, të cilat do të ishin efektive kundër çdo forme të koronavirusit, është i një rëndësie vendimtare.

Por a mund të jetë vërtet zgjidhja për të cilën shpresojmë një antitrup i ri universal? Shkencëtarët thonë se gjatë eksperimenteve në kafshë, antitrupi ishte në gjendje të mbronte minjtë nga infeksioni.

Në bashkëpunim me kompaninë Aridis, antitrupi i ri, i përzier në një koktej me një antitrup tjetër, mundi të zvogëlojë ndjeshëm sasinë e virusit.

Kokteji i tyre i antitrupave, i quajtur AR-701, do të përdoret për të trajtuar njerëzit në të ardhmen. Ai synohet të administrohet me inhalim, si sprej nazal, dhe që antitrupat që ofron të jenë efektivë për një periudhë të gjatë kohore, një vit ose më shumë.
Ndërkohë, shkencëtarët shpresojnë se zbulime të tilla mund të çojnë në zhvillimin e një vaksine universale kundër të gjitha llojeve të koronavirusit.

Më të fundit