SRB-BIH

Srbijanski istoričar: Kosovo je izgubljeno, plaćamo cijenu titoističke i Miloševićeve politike

Istoričar Milan St. Protić kaže da je što se Srbije tiče, Kosovo je nažalost izgubljeno, bez obzira na to što nema međunarodno priznanje u punom obliku, niti svoje mjesto u međunarodnim organizacijama.
On je u intervjuu za Nova.rs naglasio da tamo “postoji teritorija, narod i vlast nezavisna od Srbije i to je cena titoističke i Miloševićeve politike“.

Protić je rekao da je akademik Vladimir Kostić, koji je nedavno u javnosti izneo sličan stav, rekao istinu.

“Tim stavom Kostić je dokazao da je čovjek koji misli svojom glavom i da do svojih zaključaka dolazi samostalno, bez obzira kako će okolina na to da reaguje i kakve predrasude u javnosti vladaju. Drugo, rekao je istinu. Svi znamo da je to istina, ali mnogi ne žele da je čuju, već nabijaju glavu u pijesak, zato što neće da suoče sa činjenicama“, rekao je on.

Matija Bećković: Šta god da pričamo, pričamo o Kosovu, gde god idemo – tamo stižemo

Protić je ukazao da, Kostić nije izneo svoj sud, već je konstatovao stanje stvari.

“U tom pogledu ja bih možda išao i dalje od njega, ali ovde govorimo o autentičnosti, samosvojnosti, hrabrosti, individualizmu jednog čoveka koji se nalazi na vrlo osetljivom i važnom položaju u ovoj zemlji. A on, uprkos tome, ima dovoljno hrabrosti i ličnog integriteta da iznese takav stav i da ne preza od toga kakve će reakcije da budu i koliko će otrovnih strela da upute ka njemu, dok, s druge strane, nema nikoga ko je spreman da ga brani“, rekao je Protić.

On je kazao da mi danas plaćamo cenu pogrešne politike koju je vodio bivši predsednik Slobodan Milošević.

“To je cena titoističke i Miloševićeve politike. To mi danas plaćamo. Tito je dozvolio i omogućio da se na Kosovu stvori jedna ograničena teritorija, stvaranjem autonomne oblasti, a posle pokrajine. Već tada je Kosovo, praktično i suštinski, odvojeno od Srbije i sva vlast je data tamošnjim Albancima. Već je tada bilo jasno da je to odvojeno od Srbije i da se u njene okvire neće vratiti. Onda je Milošević to pokušao da vrati silom, pa nije u tome uspeo, što je postao dodatni argument protiv prava Srbije da Kosovo i dalje tretira kao svoju teritoriju. U našoj svesti taj srednjevekovni doživljavaj tog dela naše zemlje nije teritorijalan, ni prizeman“, smatra on.

Protić kaže da Kosovski zavet, odnosno “doživljaj našeg bića, postojanja, naše istorije, nema veze sa materijalnim“.

“I drugi su narodi gubili svoje značajne delove, a i sami smo mnogo vekova živeli bez tog Kosova. Ono nam se vratilo 1912. godine, ali nikad nismo imali priliku da ga do kraja integrišemo. Zato je Kosovo ostalo naš doživljaj prošlosti i nacionalnog identiteta, a ne puka teritorija. Kosovo je postalo i težak problem, nerešiv za nas. Mi kao narod i država samo gubimo u toj borbi koja je unapred izgubljena. Više nije pitanje da li ćemo sačuvati Kosovo, nego da li ćemo sačuvati Srbiju. Mi nemamo naroda ni za ovu teritoriju“, smatra on.

Prema njegovim rečima, problem postaje mnogo dublji nego što je pitanje samog Kosova.

“Da ne kažem u šta se pretvorila Kosovska Mitrovica, koja je leglo kriminala i nasilja… Mi tamo svoj narod, tu nesrećnu djecu, držimo u bodljikavoj žici kao neke taoce srpske ideje. Kakvu budućnost imaju ta deca? Kako ljudi u Srbiji mogu da gledaju, mirne savesti, muke u kojima odrastaju? Kakva njih budućnost čeka i šta mogu da očekuju od života, okruženi Albancima, u bodljikavoj žici, sa nekim jadnim, improvizovanim školama koje tamo uče. Gde će im duša? Zbog čega se to radi? Zbog puke teritorije sa kojom ne bismo znali šta da radimo i da nam se vrati“, rekao je Protić.