SRB-BIH-HR

Srbija se hvalila da je među prvima: A sad su u velikom problemu, brojke se mijenjaju

Srbija je sredinom februara mogla da se pohvali da je druga u Evropi po procentu građana koji su primili bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa. Iako proces vakcinacije u Srbiji nije značajno usporio, druge zemlje su počele da pojačavaju tempo imunizacije. Tako je već krajem marta u Evropi Srbiju prestigla Mađarska, krajem aprila Finska, prije deset dana Njemačka, a prije dva dana i Belgija, pokazuju podaci sajta Our World in Data, piše Nova.rs.

Srbija je 14. februara bila druga država u Evropi, četvrta na svijetu po procentu stanovnika koji su primili bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Najbolji rezultat imao je Izrael gdje je tada 45,2 posto stanovnika već bilo “zavrnulo rukav”. Na drugom mjestu bila je Velika Britanija sa 22,5 posto, a na trećem Bahrein sa 14,6.

Dok je u Srbiji 11,8 posto građana bilo bar započelo vakcinaciju, u Sjedinjenim Američkim Državama taj broj je iznosio 11,45 posto. Na šestom mestu nalazio se Čile sa 9,8 nakon kog su sa manje od 4 posto slijedili Ujedinjeni Arapski Emirati, Singapur, Holandija, Finska, Francuska, Mađarska.

Sjedinjene Američke Države su se po procentu vakcinisanih ubrzo našle ispred Srbije, a do kraja februara su Srbiju, od zamalja koje imaju više od milion stanovnika, prestigli Čile i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sredinom februara se u Srbiji davalo i najviše doza vakcina po danu, pa je, prema podacima sajta Our World in Data, 14. februara dato 0,94 doza na 100.000 stanovnika, dok je rekord od 0,95 doza postignut dva dana kasnije.

Iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je 8. aprila oboren rekord time što je vakcinisano više od 75.000 ljudi, Our World in Data pokazuje da je tog dana u Srbiji dato 0,57 vakcina na 100.000 stanovnika.

Nakom 16. februara u Srbiji je broj vakcinacija po danu prvo naglo pao, da bi nastavio da osciluje između 0,30 i 0,75 doza na 100.000.

Situacija u zemljama Evropske unije, poput Finske, Njemačke, Belgije, Austrije, Španije bila je drugačija. Tamo je broj datih vakcina na 100.000 stanovnika na dnevnom nivou u početku bio manji nego u Srbiji, ali kako je imunizacija postajala masovna, konstantno rastao.

Mađarska je imala nagli skok broja vakcinacija po danu, pa je Srbiju već posljednjeg dana marta prestigla. U Mađarskoj je do tad vakcinu primilo 21,3 posto stanovnika, u Srbiji 20.

Zatim je Finska 30. aprila, kada je dostigla 30 posto bar djelimično vakcinisanih, pretekla Srbiju, da bi Njemačka, koja od početka maja svakodnevno daje po više od 0,8 vakcina na 100.000 stanovnika, 5. maja dostigla 30,5 odsto vakcinisanih, neznatno više nego tada Srbija.

Prije tri dana, u Evropi je veći procenat od Srbije dostigla i Belgija sa 33,7 odsto vakcinisanih, dok je Srbija bila na 33,8.

Ako izauzmemo manje zemlje poput Gibraltara, Farskih ostrva, Sejšela, koje već imaju kritičnu brojku od 70 posto vakcinisanih, među zemljama svijeta sa više od milion stanovnika na prvom mjestu je i dalje Izrael, slijede Mongolija, Velika Britanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Čile, Mađarska, Sjedinjene Američke Države…

U Evropi je prema podacima od 12. i 13. maja Velika Britanija imala 52,9 posto djelimično ili potpuno vakcinisane populacije, Mađarska 45 posto, Finska 36,7, Njemačka 35,7, Belgija 32,9, Srbija 32,6. Sa nešto više od 30 posto slijedile su Austrija, Španija, Litvanija i Holandija.

Trenutna prednost Srbije u odnosu, na primjer, na Njemačku je što ima veći procenat stanovništva koji je primio obje doze vakcine. Tako je u Srbiji zaključno sa 10. majom dvije doze primilo 1,66 miliona (24,35 posto) stanovnika dok je 512,117 (7,5 posto) primilo samo jednu dozu.

U Njemačkoj je ovaj odnos bio obrnut, pa je 8.02 milliona (9,6 posto) bilo sa dvije doze, dok je čak 19.71 million (23.5) primio samo jednu.

Jedan od većih problema jeste taj što u Srbiji postoji jak antivakserski lobi koji širi laži i nebuloze o vakcinaciji protiv koronavirusa. Vlada Srbija ulaže velike napore da taj utjecaj smanji, a jedan od načina jeste da se poznate osobe koriste kao primjer za promociju vakcinacije.