Srbija: Pojedini Beograđani napadaju radnike koji uništavaju komarce jer misle da “pršću koronavirusom”

Pojedini Beograđani u posljednjih nekoliko dana napadaju radnike preduzeća “Gradska čistoća” dok prskaju protiv komaraca, a misleći da “pršću koronavirusom”. Radnike napadaju i verbalno i fizički, prenose srbijanski mediji. To su potvrdili i iz samog komunalnog preduzeća.

“Prije neki dan je muškarac ušao kroz prozor u kamion da bi zaustavio našeg radnika”, izjavila je Mirjana Cakić iz Gradske čistoće.

Upozorili su da se ove godine značajno povećao broj napada na njihove uposlenike, a čime im se onemogućava rad. Grad Beograd je preko svoje zvanične web stranice također izvijestio o ovim napadima.

Istakli su da je 23. juna muškarac u općini Grocka zaustavio vozilo “Gradske čistoće”, tražio nalog i poručio im da “suzbijanjem komaraca provode teroristički napad”.

Nije izostalo ni gađanje kamenjem, bacanje na haubu automobila i ležanje nasred ceste da bi se spriječilo kretanje vozila beogradskog komunalnog preduzeća.

Napomenuli su da je zaprašivanje protiv komaraca važno za sprečavanje pojave zaraznih bolesti, a među njima je i virus Zapadnog Nila koji je vrlo opasan.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić (SNS) je naglasio da će protiv osumnjičenih za napade biti podnijete krivične prijave, te da će zajedno djelovati komunalna milicija i policija.

Psihologinja Sandra Bijelac smatra da su napadi posljedica teorija zavjera. Prema njenim riječima, kada se dogode traumatični događaji, a to se dogodilo pandemijom koronavirusa, jedna od reakcija ljudi je i paranoja i pojačano stvaranja teorija zavjera. Apelovala je da se traži stručna pomoć za one ljude kod kojih se primjeti ovako ponašanje.

Go to TOP