SRB-BIH

Sporazum za zatvaranjem skijališta u EU

Njemačka traži sporazum s evropskim zemljama da skijališta ostanu zatvorena do početka januara. Ovu mjeru traži Njemačka, kako bi zaustavila širenje novog koronavirusa, koji uzrokuje bolest COVID-19.

“Reći ću ovo otvoreno. “Neće biti lako, ali pokušat ćemo”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s njemačkim regionalnim čelnicima.

Vijest je stigla kada je Njemačka produžila mjere djelomične izolacije do 20. decembra.

Od početka pandemije, neke od epidemija koronavirusa u Evropi bile su u skijalištima.

Talijanski premijer Giuseppe Conte podržao je odgodu početka skijaške sezone, ali naglasio je potrebu za evropskim rješenjem.

“Ako Italija odluči zatvoriti sva svoja skijališta, bez ikakve podrške Francuske, Austrije i drugih zemalja, tada bi italijanski turisti riskirali odlazak u inozemstvo i prijenos virusa natrag u Italiju,” rekao je za TV. La7 ranije ove sedmice.

Mnogi Italijani odlaze na skijališta tokom praznika, za božićne i novogodišnje praznike.

Ovo je vrlo važno razdoblje za lokalnu ekonomiju mnogih odmarališta širom Evrope.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je jasno stavio do znanja da će odmarališta u Francuskoj ostati zatvorena do Nove godine.

Ali Austrija je izrazila zabrinutost zbog zajedničkog evropskog plana za zatvaranje skijališta.

Austrijski ministar financija Gernot Blumel rekao je da će, ako EU prisili skijaška područja da ostanu zatvorena, “onda će to morati platiti”.

Naknada bi iznosila milijarde eura.

Švicarska nije u Europskoj uniji i, za razliku od ostalih alpskih destinacija, njena su odmarališta već otvorena, pa se skijaši tamo mogu uputiti.

U srijedu je i njemačka vlada najavila produženje djelomične blokade, pooštravajući pravila ograničavajući privatna okupljanja na pet osoba.

Njemački čelnici također su odlučili da za Božić dozvole okupljanje do deset ljudi. Ova mjera će vrijediti od 23. decembra do 1. januara.

Prošle sedmice je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da se Evropa suočava sa porastom slučajeva koronavirusa.

Nametanje novih ograničenja dovelo je do smanjenja broja zaraženih, ali postoji bojazan da bi se situacija s pandemijom mogla pogoršati tokom zime, javlja BBC.