SRB-BIH-HR

Specijalno tužilaštvo smatra neophodnim nastavak pritvora za Jakup Krasnićija i Redžep Seljimija

Kancelarija specijalnog tužioca (SPO) smatra da je neophodan nastavak mjere pritvora protiv Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija. Kroz odgovore na podneske odbrane Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, za preispitivanje odluke prethodnog sudije u vezi sa mjerom pritvora, SPO je rekao da je nastavak pritvora u pritvoru Krasniqija i Selimija i dalje potrebno. Prema SPO-u, pretpretresni sudija je ranije utvrdio osnovanu sumnju da su optuženi počinili krivična djela protiv izvršavanja pravde iz nadležnosti Specijalizovanih vijeća, prenosi “Zakletva pravde”.

Dalje, navodi se da je sudija pronašao osnove da vjeruje da predstavljaju opasnost od bijega, da će ometati napredak krivičnog postupka i da će ponoviti ili pokušati ponoviti krivična djela.

Prema SPO-u, svi ovi nalazi pretpretresnog sudije i dalje stoje, stoga bi pritvor trebao biti produžen.

Dalje se u ovom pismu, kao i u onom u kojem se traži nastavak pritvora za Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, spominje izjava vršioca dužnosti predsjednika Udruženja ratnih veterana OVK, Fatona Klinakua.

“4. juna 2021. godine, Faton Klinaku, vršilac dužnosti predsednika Udruženja ratnih veterana OVK, dao je intervju u kojem je obećao da će objaviti poverljive dokumente Specijalizovanih komora Kosova u Hagu ako hoće. Ako dođeu posed istih”, kaže se u pismu.

Prema SPO-u, ovo je neuobičajeno, jer se upravo Gucati i Haradinaj procesuiraju pred Specijalizovanim komorama zbog identičnog ponašanja.

“Činjenica da zakon nije ograničenje za vršioca dužnosti predsjednika Udruženja ratnih veterana OVK simbolična je gdje će pristalice optuženih spremne ići da ometaju ove postupke,” kaže se.

Inače, 9. novembra, u svojim prvim nastupima, Jakup Krasniqi i Hashim Thaçi izjasnili su se da nisu krivi po optužbama protiv njih.

Isto je izjavio Veseli u svom izlaganju 10. novembra, kao i Selimi 11. novembra.

Optužnica protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija potvrđena je 26. oktobra 2020.

Prema optužnici, najmanje između marta 1998. i septembra 1999. godine, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi, Jakup Krasniqi i drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata imali su zajednički cilj osigurati i vršiti kontrolu nad cijelim Kosovom metodama koje su uključivale zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i nezakonito uklanjanje onih koji se smatraju protivnicima.

„Među tim protivnicima bile su osobe za koje se smatralo da su ili su se smatrale da su: (a) saradnici ili pripadnici snaga, zvaničnici ili državne institucije SRJ ili koje (b) na drugi način nisu podržavale ciljeve ili metode OVK i kasnije KZK, uključujući osobe povezane sa LDK-om, Srbe, Rome i osobe drugih nacionalnosti (zajedno, „protivnike“). Ovaj zajednički cilj obuhvaćao je zločine progona, zatvora, hapšenja i samovoljnog ili nezakonitog lišenja slobode, druga nehumana djela, okrutno postupanje, mučenje, ubistva i prisilni nestanak osoba”, navodi se u optužnici.

U optužnici se takođe spominju Azem Syla, Lahi Brahimaj, Fatmir Limaj, Sylejman Selimi, Rrustem Mustafa, Shukri Buja, Latif Gashi i Sabit Geci.

Među ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata bili su: Azem SYLA, Lahi BRAHIMAJ, Fatmir LIMAJ, Sylejman SELIMI, Rrustem MUSTAFA, Shukri BUJA, Latif GASHI i Sabit GECI, kao i nekoliko drugih političkih i vojnih vođa OVK i privremene vlade Kosova PVK uključujući i druge članovi Generalštaba; Ministri PVK-a i zamenici ministara;

Zapovjednici zona OVK-a, zamjenici zapovjednika zona i drugi članovi zapovjednog štaba(generalštaba) zone; zapovjednici brigada i jedinica; komandanti i pripadnici policije i obaveštajnih službi OVK i PVK-a;

Ostali vojnici OVK i drugi zvaničnici PVK-a; kao i drugi koji deluju u ime OVK i PVK (zajedno sa Hashim THAÇI-jem, Kadri VESELI-jem, Rexhep SELIMI-jem i Jakup KRASNIQ-ijem, zajedno „članovi PVK-a“).

Svi ovi pojedinci svojim su postupcima i nečinjenjem doprinijeli postizanju zajedničkog cilja. Alternativno, neke ili sve ove osobe nisu bile članovi udruženog zločinačkog poduhvata, ali su ih članovi udruženog zločinačkog poduhvata koristili za vršenje zločina u zajedničke svrhe (zajedno sa članovima UZP-a, zajedničkim članovima i instrumentima UZP-a) ‘) ”,kaže se u optužnici.