Bota

Spanja feston fundin e izolimit për COVID-19 pas gjashtë muajsh mbyllje

Festat e improvizuara në rrugë shpërthyen në të gjithë Spanjën, ndërsa gjendja e jashtëzakonshme gjashtëmujore, e vendosur për të luftuar pandeminë, mbaroi.

Skenat e vallëzimit pa maska dhe këndimi në grup në sheshin qendror Puerta del Sol të Madridit i ngjanin jetës së natës para pandemisë, përcjell klankosova.tv.

Me stabilizimin e përqindjeve të të infektuarve nga Covid-19 dhe progresin në vaksinim, shumica e 17 rajoneve të Spanjës relaksuan kufizimet e koronavirusit.

Vendimi kryesisht lejon që spanjollët të udhëtojnë midis rajoneve për herë të parë në kaq muaj.

Restorantet dhe baret lokale do të jenë në gjendje të qëndrojnë të hapura deri në orën 11:00.

Sidoqoftë, mbetet si masë me kufizim prej katër personash për tryezë dhe ngrënia në ambiente të mbyllura është e kufizuar në kapacitetin prej 30%.

Mirëpo jo të gjitha kufizimet janë zbutur. Rajonet ende mund të kufizojnë orët e hapjes dhe të vendosin kufizime të kapacitetit në bare dhe restorante.

Ata gjithashtu mund të kërkojnë miratimin e gjykatës për masa më të rrepta të tilla si rivendosja e orarit të ndalimit, mbyllja e numrit të lejuar në tubimet në shtëpi ose zgjatja e ndalimit të udhëtimit të brendshëm.

Vetëm katër rajone po mbajnë shtetrrethimin, Ishujt Balearik, Ishujt Kanarie, Navarra dhe Valencia.

Siç shkruan DW, gjendja e jashtëzakonshme në Spanjë u pati siguruar 17 qeverive rajonale të vendit, përgjegjëse për kujdesin shëndetësor, një kornizë ligjore për të vendosur masa që kufizojnë liritë.

Me përjashtim të disa ditëve të Krishtlindjes kur u hoqën kufizimet, njerëzit nuk kanë pasur të drejtë të udhëtojnë në rajone të tjera, të shkojnë me pushime ose të takojnë familjen. Spanja ka qenë një nga kombet më të goditura të Evropës gjatë pandemisë, me gati 79,000 vdekje dhe 3.5 milion infeksione, përcjell klankosova.tv.