SRB-BIH

Slovenci se namjerno inficiraju koronom kako bi lakše putovali

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namjernog inficiranja korona virusom s ciljem lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom da se preboljevanje COVID-19 tretira kao i imunitet stečen vakcinom.

„Primjećujemo trend povećanja broja onih koji žele da se što prije zaraze. Nadaju se potvrdi koja će im omogućiti lakša putovanja i prelaženje granica. To je opasna praksa koju nikako ne možemo preporučiti“, izjavila je danas na konferenciji za novinare epidemiološkinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni savjet za COVID-19.

Zbog toga se razmišlja o restrikcijama, odnosno promjeni pravila za putovanja.

Navela je da se između ostalog razmišlja o tome da se oni koji su preboljeli COVID-19 skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice. Ali tek u fazi kad vakcina za imunizaciju većeg dijela populacije bude dovoljno.

Na opasnost namjernog izlaganja korona virusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko. Kazao je da se o bolesti još uvijek ne zna mnogo.

„O ovoj bolesti još uvijek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidljiva i može imati trajne posljedice. Ne znamo tačno kakve dugoročne posljedice bolest ima posebno za mlađe pacijente. Makar su one kod nekih vrlo neugodne“, upozorio je.

Istakao je da je neuporedivo sigurnije spriječiti inficiranje i bolest i vakcinisati se. Nego se razboljeti i računati da je na taj način stečen imunitet. Osim toga, svi koji se možda namjerno inficiraju u kontaktu s drugima time riskiraju i teži tok bolesti. “Zato moramo djelovati odgovorno i zaštititi sebe i druge”, upozorio je Zovko.