SRB-BIH

Skandal: Hrvatska policija proganjala parlamentarce EU

Hrvatska policija je po svaku cijenu nastojala spriječiti europarlamentarce da dođu na mjesto gdje migranti pokušavaju ući u Hrvatsku i gdje ih hrvatska policija premlaćuje, o čemu je već odavno upoznata europska javnost

U Bihaću je u toku sastanak predstavnika gradske i kantonalne vlasti Unsko-sanskog kantona sa delegacijom europarlamentaraca iz Italije, ambasade Italije, predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, o migrantskoj situaciji, razgovaraju delegacijom europarlamentaraca iz Italije u sastavu Pietro Bartolo, Brando Benifei, Pierfrancesco Majorino i Alessandra Moretti. Sastanku je prisutan i Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH, Ekatarina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacije EU u BiH i Laura Lungaroti, šefica misije IOM u BiH.

Europarlamentaraca iz Italije boravili su i u Hrvatskoj s ciljem ispitivanja stanja na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a u vezi s migrantskom krizom i ispitivanjem odnosa prema migrantima.

Međutim, nije sve išlo po planu. Hrvatska policija je po svaku cijenu nastojala spriječiti europarlamentarce da dođu na mjesto gdje migranti pokušavaju ući u Hrvatsku i gdje ih hrvatska policija premlaćuje, o čemu je već odavno upoznata europska javnost.

Stigli su na granicu između Bosne i Hrvatske kako bi promatrali antimigrantske akcije hrvatske policije. No, policija je prvi put u istoriji Evropske unije odbila četiri europarlamentarca bez suvišnih obrazloženja, izvijestili su mediji u Italiji.

  • Bilo je trenutaka velike napetosti u šumi Bojna, na hrvatskom teritoriju, gdje je potpredsjednik Komisije za građanska prava EU-a Pietro Bartolo progonjen s još trojicom kolega iz skupine demokratskih socijalista, a s ciljem da im se priječi da dođu na mjesto kontrole, gdje se migrante rutinski potiskuje sa granice – navodi se u izvještajima medija.

Put su im prepriječili sa nekoliko policijskih kombija i dvadesetak graničnih policajaca.

  • Delegacija i tri novinara su prošli policijsku traku u namjeri da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naređenje da prestigne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi gdje migranti prelaze hrvatsku hranicu. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zadržavalo novinare, dok su drugi blokiralo prolaz parlamentarcima – piše italijanski Avvenire.

Što se tu ima sakriti? Ako se poštuju međunarodne norme, kako je tvrdila hrvatska vlada, zašto nam sprječavate prolazak, pitali su predstavnici Brisela.

Hrvatski diplomatski izvori opravdali su tu akciju svoje policije argumentom da je “prisutnost parlamentaraca mogla potaknuti ilegalne akcije migranata s bosanske strane”.

Benefei je, a kako javlja Avvenire, razgovarao telefonski sa hrvatskim ambasadorom u Italiji te ga je pitao: Ako smo namjeravali počiniti neko krivično djelo, onda biste trebali podnijeti formalnu prijavu i objasniti nam tačno koji smo zločin počinili?

Najavljene su i moguće diplomatske reakcije EU-a i italijanske vlade, kako bi se iz Zagreba dobila pojašnjenja za ovakvo postupanje hrvatske policije.

Unazad više od godinu u raznim evropskim medijima mogli su se vidjeti navodi o brutalnom postupanju hrvatske policije prema migrantima, premlaćivanju, otimanju novca i mobitela. O tome se razpravljalo i u evropskim institucijama.