SRB-BIH

Sjeverna Makedonija: Borba protiv krijumčara droge uz pomoć DEA ,uhapšen šef policije

Umješanost američke Agencije za borbu protiv droga (DEA) u nedavnom suzbijanju trgovine drogom na sjeveru Makedonije jasan je signal da lokalni tužioci i policija nisu na pravom mjestu, rekao je za Radio Slobodna Evropa Ljubomir Gjurđevski, bivši direktor makedonske policije.

U petak, 9. aprila, na osovini puta Prilep-Rozoman na jugozapadu zemlje, policija je u saradnji sa američkom agencijom DEA tokom rutinske kontrole zapljenila 200 kilograma marihuane, a koja na crnom tržištu dostiže vrijednost do skoro milion dolara.

DEA nije komentarisala tok istrage i osobe umješane u ovaj šverc, ali su u izjavi novinskoj agenciji MIA lideri DEA istakli posvjećenost „Pomaganju institucijama u bavljenju drogom“.

„Nastavićemo da podržavamo severnu Makedoniju u otkrivanju, odvraćanju i eliminisanju organizacija koje se bave trgovinom drogom,“ rekao je on. Bivši direktor policije Ljubomir Gjurđevski sumnja da je u ovoj operaciji policija izostavljena, posebno nakon oštre reakcije glavnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju Vilme Ruskovske na otkrivanju jedne akcije.

„Umješanost ove američke agencije je jasan signal da ovdje ne ide dobro u smislu borbe protiv droge“, rekao je Lubomir Gjurđevski, bivši direktor policije.

Baškim Seljmani (Bashkim Selmani), stručnjak za pravna pitanja, rekao je za Radio Slobodna Evropa da su za neefikasnost institucija odgovorne političke stranke koje su, prema njegovim rečima, putem različitih grupa upravljale ili opojnim drogama ili drugim nezakonitim radnjama.

“VMRO (makedonska opoziciona stranka) je počinila kriminalno delo u vezi sa problemom marihuane, kao što znamo kroz bolnice, dok je SDSM (vladajuća makedonska stranka) unapredila pitanje marihuane. Intervencija – DEA je simbolika ili dokaz da su ove dve stranke, kao i država na pogrešnom putu, jer imamo institucionalni kriminal i ovde je problem, dok je intervencija DEA više kao upozorenje nego spašavanje“, kaže Seljmani.

U Skoplju je uhapšen 21 trgovac narkoticima. U drugoj operaciji koja je unapred izvedena u nekim oblastima Skoplja, izražena je zabrinutost zbog njenog otkrivanja.

Policija je zaplenila 80 hiljada evra, 300 hiljada denara i 600-700 grama heroina, ali nije uspela da uhvati glavne vođe trgovaca ljudima. Operacija je trajala skoro dvije godine, na osnovu izjava tužioca Vilme Ruskoske, koja je također izašla sa sumnjom da je među grupom bilo pripadnika policije koji su vođe kriminalne grupe i tako obavjestila o policijskoj operaciji koja nije uspjela.

„Nekima je postalo jasno da je blizina političara na vlasti kriminalnim grupama, posebno na polju organizovanog kriminala, na takvom nivou da čak prijeti i sistemu bezbednosti“, kaže Gjurđeski, koji sumnja da je rad policije povezan takođe hapšenjem šefa policije u gradu Prilepu, umješanog u narko-grupe, odnosno u posljednjoj operaciji gde je zaplenjeno 200 kilograma marihuane.

kallxo.com