Rajoni

Sinjali që ShBA-të më shumë do t’i përkushtohen Ballkanit

Ajo që Ballkani perëndimor ka hyrë në ligjin për aktin e mbrojtjes kombëtare të ShBA në vitin 2019 mund të jetë një sinjal për ndryshime pozitive në drejtim të angazhimit të Shtetet e Bashkuara në Ballkan, por është shumë herët për të nxjerrë konkluzione shumë optimiste, thotë Vesko Garcevic, profesor i praktikës në marrëdhëniet ndërkombëtare, në shkollë Frederik S. Pardi , shkollës për studime globale në Universitetin e Bostonit, ish-diplomati malazez dhe ambasador në Bruksel në NATO dhe në Vjenë në OSBE.

Në një intervistë për REL, Garčević vlerësoi se  situata me propagandën ruse, e cila është përmendur edhe në këtë dokument, të cilën duhet miratojë Kongresin dhe të nënshkruhet nga presidenti Donald Trump, në Ballkan është  shumë më e komplikuar dhe e vështirë se në Perëndim, sepse ka shumë media më pro-ruse, dhe të tillë që i nënshtrohen  propagandës pa verifikim të  fakteve.

Angazhimi i BE-së në Ballkanin Perëndimor nuk është ashtu siç duhet të jetë, tha ai, duke vlerësuar se të gjitha mesazhet si të  Parisit, ashtu edhe të disa analistëve që procesi i zgjerimit të BE-së mund të ndalet nuk janë të rastësishme dhe duhet të merret seriozisht. Ndërprerja e zgjerimit do të kishte pasoja të mëdha dhe të këqija. Duhet të merren në konsideratë disa nga modelet e zgjerimit alternativ, sepse integrimi në BE nuk ka alternativë ndaj sistemeve të rrezikuara siç janë ato në Ballkanin Perëndimor,  është i bindur ai.

Ai tha se vetë Ballkani nuk është në rend të lartë të ShBA kur është në pyetje politika e jashtme, dhe në këtë kuptim nuk beson se do të ndodhin ndryshime kyçe kur është në pyetje orientimi i ShBA dhe qëllimet e tyre strategjike në politikën e jashtme.

“Por sigurisht që është mirë që ky paragraf ka gjetur vendin e saj dhe se pikërisht është një alarm dhe një thirrje dhe rekomandim që ShBA më shumë ti përkushtohen Ballkanit”, tha ai.

Në aktin e mbrojtjes kombëtare të ShBA të vitit 2019 apostrofohen edhe aktivitetet ruse në Ballkanin perëndimor, veçanërisht propagandistike dhe mediale që shkaktojnë shqetësim. Rusia çdo vit shpenzon 1.4 miliardë dollarë për të dezinformuar opinionin në tërë botën.

“Mendoj sa i përket kësaj, situata në Ballkan është shumë më e komplikuar dhe e rëndë se kur është fjala ndonjë pjesë tjetër e Evropës, për shembull Evropa perëndimore. Është logjike kjo informatë sa Rusia shpenzon në aktivitetet propagandistike. Kur është fjala për  Ballkanin këtu mund të dallojë se aktivitetet e Rusisë një kohë të gjatë shkojnë në dy drejtime.

“Njëri është themelimi i shoqatave të ndryshme si dhe reflektuesit e mediave të njohura ruse, që do të emitojnë programet në gjuhën tonë diku nga Ballkani, respektivisht më së shumti nga Serbia. Vetëm në Serbi, me sa e kam të njohur ekzistojnë mbi 100 shoqata që janë të lidhura me mediat fabrikuara lidhur me atë çfarë po ndodhë.

Kur është në pyetje Ballkani, krahas kësaj ekziston një tendencë tjetër që rusët e kanë njohur dhe të cilët duhet ta pranojë, në mënyrë efikase po e përdorin, për fat të keq  e që ka të bëjë me informatat që ata i plasojnë në gjuhët e mediave tona dhe i përhapin si të verifikuara mirë, pa verifikime shtesë. Disa edhe qëllimshëm pasi i përgjigjet profilit të mediave dhe i përgjigjet asaj për çka ato media janë”, tha ai. /Kosova.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.