SRB-BIH

Sin Špend Madžunija izjasnio se da nije kriv za nelegalno posjedovanje oružja, drugi optuženi se izjasnio krivim

Izvještava: Shqiponjë GASHI

Datum 30. novembar 2020. Priština – Špetim Madćuni, sin bivšeg generalnog direktora kosovske policije Špend Madžunija, izjasnio se da nije kriv za krivično delo “neovlašćeno držanje, kontrola ili posedovanje oružja“.

Optuženi Madžuni dao je takvu izjavu na prvom ročištu održanom u ponedeljak u Osnovnom sudu u Prištini, prenosi “BetimiperDrejtesi”. U ovom slučaju za isto krivično djelo optužen je i Rinor Madžuni, koji se tokom ovog zasjedanja izjasnio krivim za ilegalno posjedovanje oružja.

Prije su dvojica optuženih Madžuni odbili da pročitaju optužnicu protiv njih, s obrazloženjem da su bili upoznati sa krivičnim djelima koja im se stavljaju na teret. Nakon izjave optuženog Špetima Madžunija, sudija Kujtim Krasnići obavijestio je njega i njegovog branioca, advokata Besnika Berišu, da u zakonskom roku imaju pravo iznijeti svoje prigovore predviđene članom 245. stav 6. Zakonika o krivičnom postupku.

S tim u vezi, advokat Beriša izjavio je da će se oni koristiti pravima predviđenim gore spomenutim člankom. Dok je za optuženog Rinora Madžunija, koji se na ovom zasjedanju izjasnio krivim za nelegalno posjedovanje oružja, sud odlučio razdvojiti postupak protiv njega. Sudija Krasnići takođe je izvijestio stranke da će presuda Rinoru Madžuniju biti objavljena 2. decembra 2020. od 9:00, dok će se postupak protiv Špetima Maxhunija nastaviti, prema optužnici podnesenoj 1. oktobra 2020., optuženi Špetim Madžuni, 12. oktobra 2018. godine, tokom patrole, policija je pronašla revolver tipa “Zastava” sa magazinom koji je imao četiri metka, a koje je držao u u posjedu neovlašćeno.

U optužnici se navodi da je policija u automobilu u kojem je optuženi bio sa dvije osobe pronašla crni nož, koji je posjedovao optuženi Madžuni.
Dok je Rinor Madžuni optužen za posedovanje oružja koje je policija pronašla u telu optuženog Špëtim Madžuni-a i njegovo oduzimanje.

Tužilaštvo tereti dvojicu optuženih za krivično djelo “Neovlašteno držanje, kontrola ili držanje oružja”, prema članu 366 st. 1 Novog krivičnog zakona Republike Kosovo. / BetimipërDrejtësi