EKONOMIKuriozitetLAJMETTema e Ditës

Si të tregtohet me çmimet i aksioneve të kompanive më të mëdha botrore

Sezoni i raportimit financiar është koha kur kompanitë më të mëdha në botë publikojnë rezultatet e tyre të biznesit. Kompanitë publikojnë raporte financiare në fund të çdo tremujori, katër herë në vit, dhe rezultatet kanë një ndikim vendimtar në lëvizjen e vlerës së aksioneve.

Kur një investitor merr parasysh pasqyrat financiare të një kompanie, zakonisht merr parasysh tre faktorë. Këto janë: fitimet për aksion (EPS), të ardhurat e fituara dhe parashikimet e analistëve.

KapitalRS, për të gjithë ata që janë të interesuar të mësojnë si të tregtojnë çmimin e aksioneve në internet (e ashtuquajtura kontratë financiare për diferencën, CFD) ose thjesht duan të zgjerojnë njohuritë e tyre, ka përgatitur një udhëzues falas “Si të tregtoni çmimin e aksione “. Udhëzuesi është përshtatur për të gjitha nivelet e njohurive dhe mund ta shkarkoni përmes lidhjes më poshtë.

Nuk është aq e rëndësishme të kuptohet se si analistët bëjnë fitime për aksion, të ardhura dhe parashikime, as të dimë detaje të tjera dhe si llogariten ato. Kryesorja është të krahasosh rezultatet e publikuara (zyrtarisht) me pritjet e analistëve. Nëse fitimet për aksion ose fitimet janë më të ulëta se pritjet e analistëve, stoku i kompanisë që postoi rezultatet e biznesit ka të ngjarë të humbasë vlerën. Nga ana tjetër, rezultatet më të mira se sa pritej mund të nxisin rritjen e çmimit të aksioneve.

Parashikimet e analistëve për lëvizjet e çmimeve në të ardhmen kanë gjithashtu një rëndësi të madhe. Parashikimi i referohet qëllimit të biznesit që kompania dëshiron të arrijë dhe sugjeron shkallën në të cilën do të jetë e suksesshme në të ardhmen. Prandaj, nëse një kompani njofton fitime të papritura të larta për aksion dhe fitime, por parashikimi i saj është pesimist, çmimi i aksioneve do të vazhdojë të bjerë.

Në sezonin e raportimit financiar të përfunduar së fundmi, Alibaba njoftoi një fitim të papritur të madh për aksion (EPS) dhe fitimet më 2 shkurt. Alibaba u rrit 24% krahasuar me vitin e kaluar.

Alphabet (Google) tejkaloi pritjet me të ardhura dukshëm më të mira se sa pritej, të cilat u rritën me 23%. Aksionet e Alphabet u rritën me 7% kur tregtuan pasi u mbyll tregu i aksioneve.

Kompania, e bashkëthemeluar nga Elon Musk, platforma online e tregtimit të parave të PayPal, gjithashtu postoi rezultate më të mira se sa pritej pas të cilave aksionet e kompanisë u rritën me 7%. Kompania gjithashtu raportoi rritje të madhe fitimi me sa 209% në tremujorin e katërt. PayPal u rrit me një marramendëse 128% vitin e kaluar.

Amazon njoftoi rezultate të reja rekord, me fitimet për aksion dhe të ardhurat që ishin më të mira se sa pritej. Për herë të parë në historinë e kompanisë, të ardhurat tejkaluan 100 miliardë dollarë. Sidoqoftë, lajmi se Jeff Bezos do të japë dorëheqjen si CEO këtë verë ka ulur çmimin e aksionit në një masë më të vogël. Amazon është rritur me sa 60% gjatë vitit të kaluar.

Investitorët prisnin që sezoni i raportimit financiar të jepte nën mesataren për shkak të ndikimit negativ të pandemisë, por kjo nuk u materializua dhe tregjet tani shpresojnë në rritjen e ardhshme ekonomike.

Shfaq më shumë
//dooloust.net/4/3473483