SHËNDETËSIA

Si ta zgjidhni mishin në mënyrë korrekte

Vera është një kohë e mrekullueshme për të bërë mish dhe marrja e mishit të duhur mund të bëjë festën tuaj të përsosur. Por mund të jetë shumë e vështirë të zgjedhësh mishin më të mirë.

Ana e ndritur ka mbledhur rekomandimet më të mira nga kuzhinierët profesionistë për t’ju ndihmuar të zgjidhni mishin më të shijshëm për vaktin tuaj transmeton Kosova.info.

1 – I dendur dhe i fortë

 

Ndjejeni copën e mishit që planifikoni ta blini. Kuzhinierët profesionistë sugjerojnë se mishi i ftohtë nuk duhet të jetë i butë. Mishi është i fortë kur është i ftohtë.

Rregulli vlen gjithashtu edhe për mishin e paketuar. Duhet të jetë i dendur dhe i fortë i thatë.

 

2 – Ngjyra e kuqe

Kuzhinierë profesionistë bëjnë të ditur se ngjyra e mishit duhet të jetë e lehtë për tu parë dhe duhet të shfaqet në të gjitha copët.

Më e lehtë është ngjyra e kuqe.

Mishi i duhur nuk duhet kurrë të jetë ngjyre kafe ose gri madje edhe në skajet e tij.

Kini kujdes sidomos kur blini mish të paketuar. Kontrollojeni çdo anë të paketës.

3 – Çka keni pasur për drekë, lopë?

Përpiquni të gjeni se me çka ushqehet kafsha, transmeton Kosova.info. Ju mund ta gjeni këtë informacion në paketën e mishin ose mund t’i pyetni kasapët.

Profesionistët pajtohen se lopët që hanë bar të gjelbër japin shije më të mirë të mishit me përmbajtje të madhe të yndyrës.

4 – Për çfarë keni nevojë?

Para se të blini mish, para-vendoseni në menynë tuaj. Mishi më i lirë mund të ketë nevojë për përpunim më të gjatë.

Sidoqoftë është e dobishme që kur duhet të përgatitet ushqimi paraprakisht mishi duhet të mbahet në frigorifer.

Në përgjithësi, sa më shumë të keni përvojë në gatim, aq më të mëdha janë mundësitë për tu njohur me mishin.

Kuzhinierët profesionistë rekomandojnë të bëjnë pulë të shijshme nga kockat. Dhe mos ngurroni të eksperimentoni me blerjen e pulave të plota dhe prerjen ta bëni vetë.

Kjo do t’ju japë copa të këndshme për shumë enë të ndryshme.

5 – Ngjyra dhe përmbajtja e yndyrës

Këto këshilla nga kuzhinierët profesionistë do t’ju ndihmojnë të zgjidhni mishin më të mirë për gatim.

Kuzhinierët profesionistë bëjnë thirrje për të ndërprerë yndyrën që kanë ngjyrë mermeri të larmishëm. Ata thonë se një gjë e tillë jep edhe një shije të keqe gjithashtu.

Dhjami nga kafshët e reja është i bardhë dhe mosha e bën atë të verdhë. Profesionistët deklarojnë se mishi i kafshëve të vjetra ka shije më të thellë edhe pse është pak më i butë.

Një shtresë yndyrore ndihmon në lëngshmërinë e mishit.

6 – Çmimi është gjithashtu i rëndësishëm

 

Mish i lirë do të thotë të paguash për ujë të kripur. Profesionistët rekomandojnë marrjen e një cope të vogël të mishit më të shtrenjtë, me cilësi të lartë.

Ata thonë se pjesa e mishin për një person duhet të jetë 120-200 gram për pjatë varësisht prej mishit ose llojit të ushqimit që e përgatisni.

 

7 – Bëhuni miq me kasapin tuaj

 

Nëse jeni një mish blerës, gjej një kasap dhe shoqërohu me të.

Njohja e kasapëve me emrin e tyre dhe angazhimi në biseda të vogla me ta do t’ju ofrojë këshilla të dobishme për blerjet tuaja. /E.M/

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.