SHËNDETËSIA

Shumë pacientë të rinj me koronavirus shfaqin simptoma neurologjike

Një rritje e raporteve të pacientëve të rinj me koronavirus të shëndetshëm që vuajnë nga goditje vdekjeprurëse ka ngjallur frikë se sëmundja vrasëse mund të shkaktojë mpiksje gjaku në tru.

Mjekët në spitalet në New York City dhe Philadelphia thonë se ata kurrë ‘nuk kanë parë kaq shumë’ të rinjtë që vuajnë nga okluzione të mëdha, lloji më vdekjeprurës i goditjes, raporton Dailymail.

Një studim në 15 qendra mjekësore gjatë tre javësh zbuloi se 40 përqind e pranimeve LVO ishin në pacientë me COVID-19 nën 50 vjeç – mosha mesatare për goditje të rëndë është 74.

Hulumtime të ndara, vëzhguan 214 pacientë me COVID-19 të trajtuar në tre spitale në Wuhan, Kinë.

Dikur mendohej se ishte sëmundje që kryesisht sulmon mushkëritë, mjekët tani kanë filluar të besojnë se shumë vdekje të koronavirusit janë shkaktuar nga mpiksja e gjakut.

Mpiksja që fillojn në trupin e poshtëm mund të migrojnë në mushkëri, duke shkaktuar një bllokim vdekjeprurës të quajtur një emboli pulmonare – një vrasës i zakonshëm i pacientëve me COVID-19.

Bllokimet pranë zemrës mund të çojnë në një sulm në zemër, një tjetër shkak i zakonshëm i vdekjes te njerëzit e infektuar. Dhe mpiksjet mbi gjoks mund të shkaktojnë goditje.

Shkencëtarët nuk janë të sigurt pse virusi shkakton mpiksje, ku disa thonë se mund të jetë rezultat i një mbingarkimi imunitar të quajtur një ‘stuhi e citokinës’.

Të tjerë besojnë se forma unike e COVID-19 lejon të fiksohet në enët e gjakut kur pushton trupin, duke i dëmtuar ato dhe duke shkaktuar rrjedhje.

Citokinat janë molekula sinjalizuese kimike që drejtojnë një reagim të shëndetshëm imunitar.

Ata i thonë qelizave imune të sulmojnë molekulat virale në trup.

Por në disa pacientë, ky proces shkon në mbivendosje dhe qelizat imune fillojnë të shkatërrojnë indet e shëndetshme, të njohura si një stuhi citokine.

Kjo mund të çojë në enët e gjakut të dëmtuara të cilat rrjedhin dhe të shkaktojnë një rënie të presionit të gjakut, duke shkaktuar mundësinë e formimit të mpiksjes, sipas Dr. Jamie Garfield nga Spitali Universitar Temple në Filadelfia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.