Kosova

Shumë fermerë nuk i shitën kurbanet e Bajramit, shkak janë rregullat e caktuara nga AUVK

Avni Gashi nga fshati Dobërdol i Podujevës nuk ka arritur t’i shesë të enjten të gjithë kurbanet që i kishte sjellë në hapësirën e ish-tregut të kafshëve në Prishtinë. Vendimi i Qeverisë me masat e reja ka bërë që shitja e kurbaneve të mos lejohet në vende publike. Inspektorët sanitarë, me ndihmë të Policisë kishin ndërmarrë aksion të enjten për t’i larguar këta shitës.

Në anën tjetër, zyrtarët e Agjencisë së ushqimit dhe Veterinarisë kanë thënë se nuk është ndaluar shitja dhe therja e kurbaneve. Por, sipas tyre, shitja duhet të bëhet vetëm në fermë, kurse therja në thertoret e licencuara.

Zyrtari për informim, Lamir Thaçi thotë se kjo është bërë me qëllim që të ruhet shëndeti i qytetarëve dhe të ruhet mjedisi, raporton KOHA.

“Ne si autoriteti më i lartë në Republikën e Kosovës, si autoritet të cilin e rregullon tregtimin, therjen e kafshëve dhe ruajtjen e shëndetin publik, ne të martën e kemi lëshuar një njoftim, në të cilin kemi lejuar tregtimin e kafshëve dhe lejohet therja e tyre, por kjo duhet të bëhet sipas rregullave të cilat janë të përcaktuara me ligjet e aplikueshme në Kosovë. Dhe në të njëjtën kohë, duke e respektuar vendimet e qeverisë mbi masat për luftimin e sëmundjes COVID”, ka thënë zëdhënës për informim në AUVK, Lamir Thaçi.

Sipas tij, gjatë këtyre aksioneve nëpër Kosovë, në Komunën e Pejës janë evidentuar të gjitha rastet dhe pas vlerësimit nga ana e Inspektoratit për të gjitha ato që ka bazë ligjore do të iniciohen fletëparaqitjet në Gjykatë. Ndërsa, për pjesët e tjera të vendit, ka thënë se nuk ka pasur nevojë për masa, pasi shitësit janë larguar në momentin që janë urdhëruar.

Megjithatë, Besim Marolli, që kishte ardhur nga Gjermania për Festën e Bajramit, nuk është kthyer pa i blerë kurbanet në ish-tregun e Prishtinës. Ai tha se bashkë me familje do të festojë sikur herëve të tjera.

Ndërkohë, zyrtarët e Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë kanë thënë se inspektorët do të monitorojnë ditë e natë respektimin e masave kundër COVID-19.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.