Bota

Shtëpia e Bardhë e quan koronavirusin Çernobil të Kinës

Një zyrtar i lartë i Shtëpisë së Bardhë e krahasoi trajtimin e shpërthimit të koronavirusit në Kinë me Chernobilin e vitit 1986.

Këshilltari i sigurisë kombëtare Robert O’Brien tha që Pekini e dinte se çfarë po ndodhte me virusin, i cili e kishte origjinën në Wuhan, nga nëntori, por gënjeu Organizatën Botërore të Shëndetit dhe i ndaloi ekspertët e jashtëm të hynin në informacion.

“Ata lëshuan një virus në botë që është shkatërrues i triliona dollarëve në pasurinë ekonomike amerikane të cilat ne po i shpenzojmë për të mbajtur të gjallë ekonominë tonë, për t’i mbajtur amerikanët të gjallë nga ky virus,” tha O’Brien për shtypin, transmeton KOHA.

“Mbulimi që ata i bënë virusit do të shkojë në histori përkrahë Chernobilit”, ka deklaruar ai, shkruan Reuters.

Katastrofa e Çernobilit konsiderohet si aksident reaktor bërthamor në uzinën e energjisë bërthamore të Çernobilit në Ukrainë, atëherë pjesë e Bashkimit Sovjetik. Ajo është konsideruar të jetë fatkeqësia bërthamore me e keqe në histori dhe nivelit vetëm 7 ngjarje të shkallës Bërthamore Ndërkombëtare. Kjo rezultoi në një deklaratë të ashpër të radioaktivitet pas një ekskursioni masiv të energjisë që reaktori i shkatërruar beri. Dy persona vdiqën në shpërthimin e parë me avull, por vdekjet më shumë nga e aksidentit janë shkaktuar nga helmimi me rrezatim.

Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, vazhdimisht është ankuar për trajtimin koronavirusit nga Kina.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.