SHËNDETËSIA

Shkencëtari Norvegjez Birger Sørensen ka pohuar se novel koronavirus SARS-CoV-2 nuk është me origjinë natyrale

Laborator në Wuhan, Kinë, është edhe një herë në qendër të vëmendjes pasi kërkimet e reja pretendojnë se koronavirusi ishte ….

Pretendimet e bashkautorit të studimit britaniko-norvegjez — botuar në Rishikimin Tremujor të Biofizikës — mbështeten nga ish-kreu i MI6 i Britanisë, Sir Richard Dearlove, transmeton kosova.info.

Studimi nga Sørensen dhe profesori britanik Angus Dalgleish tregojnë se proteina e kërcellit të koronavirusit përmban sekuenca që duket se futen artificialisht.

Ata gjithashtu theksojnë mungesën e mutacionit që nga zbulimi i tij, i cili sugjeron se ai ishte përshtatur plotësisht te njerëzit. Studimi vazhdon të shpjegojë arsyetimin për zhvillimin e Biovacc-19, një vaksinë kandidate për COVID-19 që tani është në zhvillim të përparuar para-klinik.

Vetitë që nuk janë gjetur asnjëherë në natyrë

Sørensen i tha medium kineze NRK se virusi ka veti që ndryshojnë shumë nga SARS, dhe të cilat kurrë nuk janë zbuluar në natyrë. Ai shpjegoi se Kina dhe Shtetet e Bashkuara kanë bashkëpunuar për shumë vite në hulumtimin e koronavirusit.

Sørensen pohoi se të dy vendet marrin pjesë në studime mbi “përfitimin e funksionit”, në të cilat mund të përmirësohet patogjeniteti ose transmetueshmëria e patogjenëve potencialë pandemikë në mënyrë që t’i kuptojnë ato më mirë.

Për muaj të tërë, thashethemet kanë vazhduar se virusi është krijuar në laboratorin e avancuar të virologjisë në Wuhan. Bosët e laboratorëve i thanë televizionit shtetëror kinez se pretendimet ishin “fabrikim total” dhe se laboratori nuk kishte bërë kurrë ndonjë hulumtim në lidhje me viruse të ngjashme me SARS-CoV-2, transmeton kosova.info.

Sipas Sørensen, ishin shkencëtarët kinezë që fillimisht lëshuan sekuencat që studimi britanik-norvegjez më vonë pretendoi se ishin në origjinë të panatyrshme. Ai pohon se Kina prej atëherë ka hedhur një kapak për studime të tjera të tilla.

Ish-kreu i MI6 mbështet hulumtimin

Ai sugjeroi që një dështim i biosigurisë mund të ketë çuar në shpëtimin e virusit gjatë një eksperimenti me koronaviruset e lakuriqin e natës.

Dearlove shtoi se ai mendoi se nuk ka gjasa të ishte lëshuar me qëllim, por që Kina kishte provuar qartë të mbulonte lëshimin.

“Unë mendoj se kjo filloi si një aksident. Kjo shtron pyetjen nëse Kina do të marrë përsipër përgjegjësi dhe nëse Kina duhet të paguajë kompensim. Unë mendoj se kjo do t’i bëjë të gjitha vendet të mendojnë përmes marrëdhënieve të tyre me Kinën dhe si lidhen me udhëheqjen e Kinës, “tha Dearlove. Ai gjithashtu shtoi se raporti ishte refuzuar nga botime të shumta shkencore për të shmangur zemërimin e Kinës.

Forbes / Autori: David Nikel /  Përktheu: Fatir Berzati – Kosova.info

Shfaq më shumë
Back to top button
escort mersin - izmir escort