Kuriozitet

Shkencëtarët bëjnë zbulimin më të rëndësishëm ambiental, gjendet zona e pacenuar nga asgjë

Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar ajrin më të pastër në botë, i pa ndotur nga aktiviteti njerëzor.

Ai është e vendosur në Oqeanin Jugor që rrethon Antarktidën.

Ky është studimi i parë i këtij lloji që shqyrton përbërjen e bioerozoleve në Oqeanin Jugor, të kryer nga shkencëtarët në Universitetin e Kolorados.

Kështu ata ishin në gjendje të identifikonin një rajon atmosferik që është i paprekur nga ndikimi njerëzor.

Moti dhe klima janë të lidhura ngushtë dhe lidhin rajone në të gjithë botën.

Ndërsa ndryshimi i klimës përshpejtohet për shkak të veprimtarisë njerëzore, shkencëtarët kanë vendosur të përpiqen të gjejnë këndin e tokës që ndikohet më pak nga ndikimi njerëzor.

Sidoqoftë, profesor Sonia Kreidenweis dhe ekipi i saj besojnë se ajri mbi Oqeanin Jugor ishte më pak i prekur nga veprimtaria njerëzore dhe pluhuri krahasuar me kontinentet.

Ata zbuluan se shtresa kufitare e ajrit, e cila ushqen retë më të ulëta, në atë zonë është pa asnjë aerosole me grimca të prodhuara nga njerëzit. Nuk kishte grimca të karburantit fosil, drithëra, pesticide ose ujëra të zeza.

Ndotja e ajrit zakonisht ndodh kur aerosolet, të cilat janë grimca të lëngshme dhe të ngurta dhe gazra që përfundojnë në ajër.

Studimi nenvizon se Antarktida duket se është e izoluar nga përhapja e mikroorganizmave nga vendet jugore.

“Oqeani Jugor duket se është një nga vendet e pakta në Tokë të goditur më së shumti nga aktiviteti njerëzor,” tha Thomas Hill, një shkencëtar dhe bashkëautor i studimit .

Shkencëtarët morën mostra të ajrit nga pjesë e atmosferës që është në kontakt të drejtpërdrejtë me oqeanin gjatë udhëtimit nga Australia përmes kësaj zone.

Ata ekzaminuan përbërjen e mikrobeve në ajër dhe arritën në përfundimin se mikrobet në atë kampion e kanë origjinën në oqean.

Ata më pas konkluduan se, sipas përbërjes bakteriale të mikrobeve, aerosolet nga tokat e largëta dhe nga aktiviteti njerëzor, si dhe nga ndotja, nuk arrinin në jug, shkruan Zeri.

Studimi i publikuar dje thotë se ajri në atë zonë është me të vërtetë i pacenuar, raporton CNN.

Ndotja e ajrit është një krizë e madhe globale që vret shtatë milion njerëz në vit, sipas të dhënave të OBSH.

Studimet kanë treguar se ndotja e ajrit rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes dhe kancerit të mushkërive.

Më shumë se 80 përqind e njerëzve në zonat urbane, si dhe vendet me të ardhura të mesme vuajnë nga cilësia e dobët e ajrit.

Sidoqoftë, studimet tregojnë se ndotja e ajrit mund të kalojë kufijtë gjeografikë dhe të prekë njerëzit qindra milje larg.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.