SHËNDETËSIA

Shkencëtarët bëjnë zbulimin e madh, ky ilaç mund të vrasë edhe bakterin më të rrezikshëm

Shkencëtarët kanë zbuluar një antibiotik të ri që mund të vrasë edhe bakteret më të vështira që janë bërë rezistente ndaj të gjithë ilaçeve të tjerë të njohur, zbulon një studim i ri.

Studiuesit në Institutin e Teknologjisë në Masaçusets (MIT) hulumtuan rreth 6,000 molekula përmes programit të inteligjencës artificiale, me shpresën për të vrarë E. coli.

Kur ekipi MIT testoi përbërësin e sapo identifikuar në laborator, fuqia e tij ishte e jashtëzakonshme. Ai vrau dhjetëra lloje të bakterev rezistente ndaj të gjithë antibiotikëve të njohur.

Është një zbulim premtues shumë i parashikuar nga ekspertët e shëndetit publik në të gjithë botën pasi Organizata Botërore e Shëndetit ka paralajmëruar se rezistenca ndaj antibiotikëve është një kërcënim kryesor për mbijetesën njerëzore.

Çdo vit, më shumë se 2.8 milion amerikanë zhvillojnë infeksione rezistente ndaj antibiotikëve, ku 35.000 prej tyre vdesin.

OBSH e quan rezistencën e antibiotikut “një nga kërcënimet më të mëdha për sigurinë shëndetësore globale dhe zhvillimin e sotëm”.

Antibiotikët – duke filluar me penicilinën – ishin ndër përparimet më të rëndësishme mjekësore për njerëzimin.

Vetëm penicilina vlerësohet të ketë shpëtuar rreth 200 milion jetë që nga zbulimi i tij në 1928.

Amerikanët morën 65 përqind më shumë antibiotikë në 2015 sesa në 2000. Plus, ilaçet përdoren për të trajtuar bagëtitë dhe bimët në SH.B.A.

Ndërsa bakteret janë të ekspozuar ndaj antibiotikëve, ato më të dobta vdesin nga fuqia e ilaçit dhe ato të mutuara për të cilat këto antibiotikë janë një armë e dobët lulëzojë, duke lejuar që ato të bëhen rezistente ndaj ilaçeve.

Kur një infeksion është rezistent ndaj një antibiotiku, ilaçi është i padobishëm. Kur një infeksion është rezistent ndaj të gjithë antibiotikëve, pacienti është gati i garantuar të vdesë.

Por ilaçi i ri i laboratorit MIT është jashtëzakonisht i efektshëm deri më tani dhe funksionon ndryshe nga shumica e antibiotikëve.

Studiuesit testuan ilaçin e tyre eksperimental kundër C. dif, Acinetobacter baumanii, Pseudomonas dhe Mycobacterium tuberculosis në enët petri.

Ajo vrau të gjithë bakteret e vështirë për tu trajtuar, me përjashtim të Pseudomonas, një infeksion i ashpër në mushkëri që është veçanërisht fatale për të sëmurët me fibrozë cistike.

Më pas ata testuan zbulimin e tyre të ri në minj të infektuar me A. baumanii, i cili prek zakonisht ushtarët në Afganistan, duke shkaktuar plagë, probleme me traktin urinar, mushkëritë ose rrjedhën e gjakut. Minjtë pastruan plotësisht infeksionin brenda 24 orëve nga aplikimi i një vaji të halicinës.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.