Bota

Shkëmbim zjarri mes ushtrive të dy shteteve të fuqishme

Tensionet përgjatë kufirit të diskutueshëm Indi-Kinë duket se po përkeqësohen, tre muaj pas përpalljes së tyre më vdekjeprurëse në dekada.

Gjigandët aziatikë akuzuan njëri-tjetrin këtë javë për dërgimin e ushtarëve në territorin e tjetrit dhe hapën zjarr paralajmërues për herë të parë në 45 vjet, duke ngritur spektrin e konfliktit ushtarak në shkallë të plotë.

Konflikti rrezikon të ndryshojë në mënyrë dramatike marrëdhënien tashmë të mbushur midis fqinjëve të armatosur bërthamor.

Përballja filloi në fillim të majit, ndërsa më 15 qershor konflikti mes dy vendeve la të vdekur 20 ushtarë indianë. Thuhet se edhe Kina pati humbje në jetë, por vendi komunist nuk raportoi asnjë shifër.

India dhe Kina trashëguan mosmarrëveshjet e tyre territoriale nga periudha e sundimit kolonial britanik.

Tre vjet pas pavarësisë së Indisë në 1947 dhe një vit pasi komunistët erdhën në pushtet në Kinë, qeveria e re në Pekin filloi të pohonte me forcë pretendimet e saj dhe të hidhte poshtë traktatet e mëparshme që thotë se ishin nënshkruar me detyrim.Qasja e Pekinit është forcuar nën Xi Jinping, udhëheqësi më i fuqishëm i Kinës në dekada, i cili është betuar të mos dorëzojë as edhe një pëllëmbë territor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.