Bota

SHBA bllokon dhjetëra faqe online të lidhura me shtetin e Iranit

Autoritetet amerikane kanë bllokuar dhjetëra faqe online të lajmeve, të lidhura me shtetin iranian – shumica me përmbajtje dezinformuese apo pjesë të listës amerikane për organizata terroriste – për shkak të shkeljeve të sanksioneve të Shteteve të Bashkuara.

SHBA-ja ka bllokuar 33 faqe online të përdorura nga Unioni Islamik i Radios dhe Televizionit dhe tri faqe tjera të përdorura nga milicia Kataib-Hezbollah, e përkrahur nga Irani, ka thënë Departmaenti amerikan i Shtetit.

Zyra për Kontrollin e Aseteve të Huaja në SHBA, vitin e kaluar e ka futur në listë të zezë Unionin Islamik të Radios dhe Televzionit, duke thënë se shfrytëzohet nga forca elite e Gardës Revolucionare të Iranit, ka njoftuar Departamenti i Shtetit.

Ky vendim ka qenë përgjigje për regjimin iranian, që ka shënjestruar procesin zgjedhor në SHBA, duke bërë përpjekje për të krijuar mosmarrëveshje në mesin e votuesve, përmes dezinformimit online.

Faqet shtetërore online, që është parë se kanë rënë nga sistemi kanë qenë edhe televizioni shtetëror në gjuhën angle Press TV, kanali i lajmeve të rebelëve huthi të Jemenit, Al-Masirah dhe televizioni shtetëror iranian në gjuhën arabe, Al-Alam.

Në njoftimet që janë shfaqur në këto faqe pas bllokimit është thënë se ato janë konfiskuar “në kuadër të një veprimi për zbatim të ligjit”, nga Byroja për Industri dhe Siguri, që funksionon në kuadër të Departamentit amerikan për Tregti.

Shumë faqe më pas janë funksionalizuar, duke shfrytëzuar adresa tjera, derisa agjencia iraniane e lajmeve YJC, ka thënë se veprimi amerikan tregon se “thirrjet për liri të shprehjes janë gënjeshtra”.