Bota

ShBA/ “Armatosja” e imazhit të Zonjës së parë

Roli i zonjës së parë të Shteteve të Bashkuara është një nga pozicionet më të dukshme publike në botë.

Nga momenti i numërimit të votave dhe shpesh gjatë fushatës në muajt e mëparshëm, bashkëshortja e një presidenti të sapozgjedhur futet në qendër të vëmendjes dhe mbetet për sa kohë zgjat mandati i tij.

Gjatë historisë, ne kemi qenë dëshmitarë të gjerësisë dhe thellësisë së vëzhgimit që i rezistuan grave që kanë mbajtur deri më tani këtë post. Nga mënyrat e saj, te atributet e saj fizike, te mënyra se si zgjedh të vishet, zonja e parë shqyrtohet plotësisht nga publiku, media dhe ata që e rrethojnë në skenën politike.

Kjo ndodh para se njerëzit të fillojnë të vlerësojnë punën që ajo pritet të kryejë si një nëpunëse publike e papaguar, jozyrtare.Një zonjë e parë ka ndjerë shkëlqimin e ngrohtë të adhurimit publik, kur vendoset që të mos përshtatet me imazhin e krijuar për të.

Imazhi, në këtë rast, nuk ka të bëjë vetëm me veshjen dhe pamjen, por edhe një nocion të përshtypjes që ajo mendohet të japë. Dhe një numër zonjash të para kanë rënë viktima të aspekteve të imazhit të tyre që janë shfaqur dhe armatosur, në varësi të turmës që shikon.

Në “Zonjat e para”, një seri dokumentarësh që transmetohet në CNN, ka një paradoks të luajtur gjatë gjashtë presidencave.

Tregimet ofrojnë një kujtesë të vazhdueshme se imazhi publik i një gruaje është i lidhur pazgjidhshmërisht me suksesin e saj dhe nivelin e respektit që ajo merr nga bota e jashtme.

Atëherë, pse zërat kritikë vazhdimisht japin një gjykim kaq të pamerituar mbi këto gra? Leah Wright Rigueur, një profesoreshë në Shkollën e Harvardit Kennedy, ofron përgjigjen e saj në fillim të një episodi për Michelle Obama: Zonjat e para janë menduar të jenë “përfaqësimi i vetvetes më të mirë të Amerikës”.

Kur amerikanët zgjodhën presidentin e tyre të parë me ngjyrë në vitin 2008, zonja e parë me ngjyrë e vendit Michelle Obama ishte për shumë  qytetarë e adhuruar, një simbol i shpresës, mundësisë dhe ndryshimit.

Vajzat dhe gratë në të gjithë botën e prisnin këtë grua të zgjuar, të vendosur nga Chicago’s South Side, e cila tani jetonte në shtëpinë më të famshme të Amerikës.

Ndërsa për Hilary Clinton imazhi saj ndryshoi ndër vite, ajo dukej më e brishtë në kohën kur ishte Zonjë e parë në krah të BIll Clinton dhe shumë më serioze në kandidimin për presidente e SHBA-së.