Bota

ShBA/ 12 ditë deri te zgjedhjet presidenciale

Votuesit amerikanë kanë hedhur më shumë se 47 milionë vota për zgjedhjet presidenciale të 3 nëntorit, duke eklipsuar votimin total të parakohshëm nga zgjedhjet e vitit 2016, sipas të dhënave të përpiluara nga Projekti i Zgjedhjeve të SHBA.

Rreth 47.095 milionë amerikanë kanë votuar, afërsisht tetë herë më shumë se numri i votave të parakohshme të hedhura në të njëjtën pikë para garës presidenciale të vitit 2016, raporton reuters.

Gjithashtu pak më shumë se 47.015 milionë vota të hershme që u hodhën para Ditës së Zgjedhjeve në vitin 2016, transmeton Telegrafi.

Rritja vjen pasi shumë shtete kanë zgjeruar votimin përmes postës dhe votimin e hershëm personalisht si një mënyrë e sigurt për të votuar gjatë pandemisë së coronavirusit dhe mes dëshirës së votuesve për të peshuar në të ardhmen politike të presidentit, Donald Trump, i cili po përballet me një sfidë të fortë nga demokrati, Joe Biden.

Biden kryeson në sondazhet e opinionit kombëtar, megjithëse sondazhet në shtetet vendimtare të fushës së betejës tregojnë një garë më të ngushtë. Niveli i lartë i votimit të hershëm ka bërë që Michael McDonald, profesori i Universitetit të Florida-s që administron Projektin e Zgjedhjeve në SHBA, të parashikojë një pjesëmarrje rekord prej rreth 150 milionë qytetarësh, që përfaqëson 65 për qind të votuesve me të drejtë, niveli më i lartë që nga viti 1908.