SHËNDETËSIA

Sëmundjet seksualisht të transmetueshme, që mund të sjellin vdekjen

Llojet e infeksioneve seksualisht të transmetueshme.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vlerësojnë se në vitin 2007, kishte rreth 24,000 të rinj të infektuar me HIV midis moshës 13 dhe 24 vjeç në SH.B.A. Aktualisht, infeksioni HIV është shkaku i shtatë i vdekjes në këtë grupmoshë. Gjatë viteve 2001-2004, në 33 shtete me raportim konfidencial të HIV-it bazuar në emrin, kishte 17,824 persona 13-24 vjeç me një diagnozë të HIV / AIDS, nga të cilët 62% ishin meshkuj.

Ndërsa HIV / AIDS mbetet i pashërueshëm, diagnoza dhe trajtimi i hershëm i ka lejuar ata që janë të infektuar me HIV të çojnë jetë më të gjatë dhe prodhuese. Sidoqoftë, ka shumë infeksione të tjera seksualisht të transmetueshme (SST) që shumica e adoleshentëve gjithashtu mund të marrin. Megjithëse fatalitetet janë të rralla midis SST-ve të tjera, ato mund të çojnë në infertilitet dhe shtatëzani ektopike – kjo e fundit është kërcënuese për jetën.

Pesë më të zakonshmet nga këto janë:

-Pneumocistis carinii pneumonia

-Sindromi i humbjes së HIV-it

-Candidiasis e ezofagut

-tuberkuloz

-Sarkoma e Kaposi

Sëmundjet oportuniste paraqesin kërcënim minimal kur sistemi imunitar po funksionon siç duhet, megjithatë kur mbrojtja e trupit është në rënie, si në AIDS, ata shfrytëzojnë mundësinë për të krijuar shkatërrim.

Për dhjetë vitet e para të krizës SIDA, sëmundja ishte një dënim me vdekje virtuale për shumicën e viktimave të saj. Pak mbijetuan më shumë se dy vjet, mesatarisht. Sidoqoftë, sot ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të ilaçeve në dispozicion për kontrollin e HIV-it. Ndërsa HIV mbetet i pashërueshëm, aderimi i mirë ndaj ilaçeve mund t’i lejojë të infektuarit të kenë jetë më të gjatë.

Me futjen e terapisë shumë aktive antiretrovirale, diagnostikimet dhe vdekjet e SIDA-së u zvogëluan në mënyrë të konsiderueshme në Shtetet e Bashkuara nga 1995 deri në 1998 dhe mbeti e qëndrueshme nga 1999 deri në 2008 me një mesatare prej 38,279 diagnozave të AIDS dhe 17,489 vdekjeve në vit, përkatësisht. Përkundër rënies së rasteve të AIDS dhe vdekjeve, në fund të vitit 2008 rreth 1,178,350 persona ishin duke jetuar me HIV, duke përfshirë 236.400 (20.1%) infeksioni i të cilëve mbetet i diagnostikuar. Në veçanti, infeksionet e diagnostikuara HIV i lënë partnerët seksualë të këtyre personave në rrezik të lartë të infeksionit.

Chlamydia

Klamidia, SST bakteriale më e përhapur në Shtetet e Bashkuara, është rezultat i bakterit Chlamydia trachomatis, i cili mund të infektojë uretrën (hapjen e fshikëzës) dhe qafën e mitrës (hapja e mitrës). Është e zakonshme tek të rinjtë e moshës pesëmbëdhjetë deri në nëntëmbëdhjetë vjeç. Sëmundja trajtohet me lehtësi, por si infeksionet e tjera seksualisht të transmetueshme, klamidia ka tendencë të heshtë dhe për këtë arsye të diagnostikohet derisa të bëhet më serioze sesa në fazat e hershme të saj. Tre në katër gra dhe një në dy burra nuk kanë simptoma. Në 40 përqind të rasteve, në kohën kur një vajzë kërkon kujdes mjekësor, sëmundja është përparuar në sëmundje inflamatore të legenit (PID, e përshkruar më poshtë), një shkak kryesor për infertilitetin e femrës dhe dhimbjen e legenit.

Gonorre

Infeksioni i klamidisë nganjëherë ngatërrohet me gonorrea, një tjetër infeksion bakterial që transmetohet përmes marrëdhënieve vaginale dhe anale dhe seksit oral. Jo vetëm që ndajnë shumë nga të njëjtat simptoma, të dy sëmundjet mund të ndodhin së bashku.

Gonorrea zakonisht fillon në uretrën (hapja e fshikëzës) ose në qafën e mitrës. Sidoqoftë, bakteri gonorre i Neisseria përhapur me shpejtësi mund të migrojë në mitër dhe tubat fallopiane, duke shkaktuar sëmundje inflamatore të legenit (PID). Infeksioni, si klamidia, gjithashtu mund të përfshijë rektumin.

Sëmundja inflamatore e legenit (PID)

Një numër i mikroorganizmave të ndryshëm mund të shkaktojnë sëmundje inflamatore të legenit të traktit riprodhues të sipërm të femrës. Dy fajtorët më të zakonshëm janë Chlamydia trachomatis dhe Neisseria gonorrhea, të cilat përbëjnë katër në pesë raste.

Vajzat aktive seksuale të moshës pesëmbëdhjetë deri në nëntëmbëdhjetë vjeç janë popullata më e prekshme, pjesërisht sepse kanë më shumë të ngjarë se grupmoshat e tjera të kenë partnerë të shumëfishtë seksual.

PID nga infeksioni i klamidisë zakonisht prodhon simptoma të buta ose aspak, por duhet të trajtohet menjëherë. Përndryshe, si format e tjera të PID, ajo mund të ndezë dhe mbresë vezoret dhe tubat fallopiane. PID nga gonorrea, nga ana tjetër, mund të prodhojë atë që Spitali për Fëmijët e Shën Kristoferit të Philadelphia-së e karakterizon si “dhimbja më e dobët e barkut të poshtëm që një vajzë ka pasur ndonjëherë. Kjo është ajo që sjell shumicën e tyre te mjeku. “

Për shkak se PID prek tubat fallopiane, ku zhvillohet ngjizja, nëse dhëmbëza është mjaft e rëndë, sperma e mashkullit mund të parandalohet të arrijë vezën femërore. Me fjalë të tjera, steriliteti mund të jetë rezultati përfundimtar i PID.

Lythat gjenitale dhe papillomavirusi njerëzor (HPV)

Shkencëtarët kanë identifikuar më shumë se njëqind lloje të këtij virusi. Një numër i tyre kalohen nga një person te tjetri gjatë seksit të pambrojtur dhe shkaktojnë lythat gjenitale gjenitale (condylomata acuminata). Papillomaviruset e tjerë njerëzorë janë përgjegjës për katër në pesë raste të kancerit të qafës së mitrës, përveç disa sëmundjeve të tjera gjenitale.

HPV është një SST tjetër, shpesh e heshtur. Sipas Institutit Kombëtar të SIDA-s dhe Sëmundjeve Infektive, pothuajse gjysma e grave që mbajnë virusin nuk shfaqin fare simptoma. Lythat gjenitale zakonisht shfaqen në grupe brenda dhe jashtë vaginës, qafës së mitrës dhe / ose anusit. Lythat veneriane mashkullore, të cilat janë shumë më pak të zakonshme, formohen në penis, scrotum dhe / ose rreth anusit. Rritjet me ngjyrë rozë ose me ngjyrë mishi shpesh zhduken më vete.

Ndërhyrjet për lythat gjenitale ndryshojnë nga ato për SST-të e tjera. Shumica e rasteve mund të menaxhohen me trajtim topik të lythave, megjithëse lezionet priren të kthehen. Lythat e mëdha mund të duhet të hiqen duke përdorur një nga disa procedurat kirurgjikale: kriokirurgji (ngrirje), electrocautery (djegie) ose kirurgji lazer.

Herpesi gjenital (HSV-1, HSV-2)

Ekzistojnë dy lloje të viruseve herpes simplex, virusi shumë ngjitës që shkakton herpes gjenital. “Herpes Simplex 2 zakonisht ndodh në ose rreth vaginës, penisit, anusit ose në mollaqe dhe kofshë,” thotë Dr. Fisher, “ndërsa herpes Simplex tip 1 zakonisht shkakton plagë të ftohta rreth pjesës së jashtme të gojës, ose fshikëzave në mishrat e dhëmbëve ose në fyt. ”Sidoqoftë, HSV-1 ndonjëherë infekton zonën gjenitale-anale, ndërsa të dy llojet mund të transmetohen në gojë përmes seksit oral.

Për shkak se virusi banon në mënyrë të përhershme nervat shqisore në bazën e palcës kurrizore, herpesi gjenital është një gjendje kronike, e përjetshme. Shumica e kohës, HSV qëndron e fjetur. Por riaktivizohet periodikisht dhe prodhon plagë ose vezikula – më së shumti, grupime të ulçerave të imëta që i ngjajnë plagëve të ftohta. Këto shpërthime, që zakonisht zgjasin rreth një javë, duhet të merren si paralajmërim se sëmundja është ngjitëse. Virusi udhëton deri në nerva që çojnë në sipërfaqen e lëkurës, ku shumohet, duke lindur plagë të reja. (Simptomat fillestare të herpesit gjenital kanë tendencë të jenë më të rënda dhe më të gjata se episodet pasuese.) Sëmundja mund të jetë infektive edhe nëse nuk ka plagë apo lezione.

Adoleshentët duhet të dinë se “të paktën gjysma e kohës, herpesi aktiv nuk prodhon fare simptoma,” thekson Dr. Fisher. “Kështu që virusi lehtë mund të transmetohet seksualisht, pa e ndërgjegjësuar secilën nga partnerët se transportuesi ka sëmundje aktive.” Përsëritjet ndizen rregullisht në disa njerëz, por mund të jenë të paparashikueshëm në të tjerët. Pse ato ndodhin mbetet një mister, megjithëse stresi, menstruacioni, sëmundja dhe ekspozimi i diellit duket se janë shkaktarë të mundshëm.

Sifilis

Deri në fillim të viteve 1940, kur penicilina me antibiotikë hyri në përdorim të gjerë tregtar, epidemitë e sifilizit ishin raportuar për shekuj. Edhe sot skema e njëhershme mund të jetë fatale nëse nuk trajtohet. Bakteria Treponema pallidum përfundimisht rrëshqet në rrjedhën e gjakut, e cila e dërgon atë në organet jashtë traktit riprodhues.

Mjekët e ndajnë rrjedhën e sëmundjes në tre faza: fillore (faza 1), sekondare (faza 2) dhe terciare (faza 3). Dëshmia e parë e sifilisit është një dhimbje e fortë dhe e rrumbullakët, e njohur si një shankre (e theksuar “shan-ker”) në zonën gjenitale. Gratë e reja shpesh nuk e kuptojnë që janë të infektuar, thotë Dr.Fisher, “sepse shansi fillestar zakonisht mund të zhvillohet brenda vaginës; ndërsa me djemtë, ajo formohet në pjesën e jashtme të penisit dhe vërehet menjëherë. “

Meqenëse kanceri i sifilisit nuk është i dhimbshëm dhe zakonisht shërohet brenda katër deri gjashtë javësh, shumica e djemve nuk e shohin mjekun. Ata supozojnë se dhimbja misterioze është zhdukur për mirë, por një e treta e burrave dhe grave të ekspozuar ndaj sifilizit parësor përparojnë drejt një infeksioni sekondar. Disa javë pasi shërohet shancre, ata zbresin me një skuqje në pëllëmbët e duarve dhe thembra të këmbëve. Pikat e kuqe-kafe, me madhësinë e një qindarke, mund të përhapen kudo në trup. Simptoma të tjera të padëshiruara së shpejti pasojnë. Sifilisi është akoma shumë i shërueshëm në këtë pikë. Sidoqoftë, një grua shtatzënë me sifiliz primar ose sekondar pothuajse me siguri do të transmetojë bakterin tek fetusi i saj. Infeksioni herët në jetën e fetusit çon në vdekje dhe abort; infeksioni më vonë gjatë shtatëzanisë çon në një sërë problemesh, përfshirë aneminë, gjakderdhjen, gjëndrat e fryra dhe infeksionin e organeve të ndryshme, siç janë mushkëritë, shpretka dhe truri.

Simptomat që sugjerojnë infeksione seksualisht të transmetueshme mund të përfshijnë:

HIV / AIDS

-Dhimbje koke

-Vështirësi në gëlltitje

-ethe

-Djersitje natën

-Lodhja / dobësi

-Humbja e oreksit

-Humbje peshe

-Diarre kronike

-Përzier / të vjella

-Lezione të kruajtura të lëkurës / lëkurës

-Kollitja kronike

-Konfuzion / jerm

-Vështirësi në frymëmarrje

-Infeksioni klamidial

Simptomat zakonisht ndodhin një deri në tre javë pas ekspozimit.

Femrat:

-Shkarkimi jonormal i vaginës

-Dhimbje e butë kur urinoni

-Progresi në sëmundjen inflamatore të legenit

Burra:

-Shkarkimi i penisit

-Dhimbje e butë kur urinoni

-Përparimi në epididymitis, një inflamacion i strukturës tubelike që ruan dhe transporton spermën

Gonorre

Simptomat zakonisht ndodhin dy deri në dhjetë ditë pas ekspozimit.

Burra:

-Shkarkimi i penisit

-Ndjesi e butë deri në djegie të rëndë kur urinoni

-Mund të përparojë në epididymitis

-Femrat:

-Ndjesi e dhimbshme ose djegieje kur urinoni dhe / ose rrjedhje vaginale të verdhë ose të përgjakshme

-Dhimbje barku

-Gjakderdhje midis periudhave menstruale

-Të vjella

-Ethe

Progresi në sëmundjen inflamatore të legenit

-Infeksioni rektal:

-Shkarkimi anal

-Kruajtje anale

-Lëvizjet e dhimbshme të zorrëve

-Sëmundja inflamatore e legenit (PID)

-Dhimbje të poshtme të barkut

-Shkarkimi jonormal i vaginës

-ethe

-Marrëdhënie e dhimbshme

-Gjakderdhje e parregullt menstruale

Lythat gjenitale / Papillomavirus njerëzor (Hpv)

Simptomat zakonisht ndodhin tre muaj pas ekspozimit.

Femrat:

-Grumbuj të lythave të vockla jashtë dhe brenda vaginës, në qafën e mitrës ose rreth anusit

Burra:

-Grumbuj të lythave të imëta në penis, scrotum ose anus

Herpesi gjenital

Simptomat zakonisht ndodhin dy deri në dhjetë ditë pas ekspozimit. Episodi fillestar, që zgjat zakonisht dy deri në tre javë:

-Ndjesia e kruajtjes ose djegies në organet gjenitale ose anus

-Dhimbje në organet gjenitale, mollaqe, këmbë

-Shkarkimi vaginal

-Ndjenja e presionit në bark

-Gunga të vogla të kuqe që përfshijnë zonën e vaginës, qafës së mitrës, penisit dhe / ose anale; këto shndërrohen në fshikëza dhe më pas bëhen plagë të hapura të dhimbshme

-ethe

-dhimbje koke

-Dhimbje muskulore

-Urinim i dhimbshëm ose i vështirë

-Gjëndrat e fryra në ijë

Përsëritjet, që zgjasin zakonisht rreth një javë:

-Ndjenjë kruajtje ose ndjesi shpimi gjilpërash në organet gjenitale, mollaqe ose këmbë

-Blisters të vogla ose plagë të hapura në vendin e infeksionit

sifilis

Faza 1: Sifilisi Primar

Simptomat fillestare zakonisht ndodhin dy deri në gjashtë javë pas ekspozimit dhe zgjasin katër deri në gjashtë javë.

-Ancankra pa dhimbje në penis, vulvë, vaginë, qafën e mitrës ose rreth gojës

-Nyjet limfatike të përflakura

Faza 2: Sifilizi sekondar

Simptomat zakonisht ndodhin një deri në gjashtë javë pasi shërohet kanceri dhe zgjasin tre deri në gjashtë muaj.

-Skuqje e lehtë me plagë kafe përafërsisht madhësia e një qindarke, zakonisht në pëllëmbët e duarve dhe thembra të këmbëve; gjithashtu mund të mbulojë pjesën tjetër të trupit

-Sores në ose rreth organeve gjenitale ose anusit

-Ethe e butë

-Lodhje

-Dhimbje koke

-Dhimbje të fytit

-Humbje e qetë e flokëve

-Humbja e oreksit

-Humbje peshe

Faza 3: Faza Terciare

Simptomat zakonisht ndodhin diku nga dy vjet në më shumë se dyzet vjet pas fillimit të infeksionit.

-Sifilisi në sisteme të shumta, përfshirë zemrën dhe enët e gjakut, lëkurën, kockat dhe trurin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.