Love & Sex

Seksi shton lumturinë dhe lumturia, shton seksin

A bëni mjaft seks? Ju mund të keni pyetur veten nëse duhet të rritni aktivitetin tuaj në dhomën e gjumit pasi të keni lexuar për rezolutat e çifteve të tjerë për të bërë seks çdo ditë ose për të gjitha përfitimet shëndetësore që ka ky aktivitet.

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se, shumë njerëz të martuar ose njerëz në marrëdhënie që bënin më shumë seks kishin tendencën të raportonin se ndiheshin më të lumtur. “Unë mendoj se çiftet duhet të përpiqen të bëjnë seks sa më shpesh që të jetë e mundur,” tha Amy Muise, studiuese postdoktorale që studion marrëdhënie seksuale në Universitetin Dalhousie në Kanada.

“Një herë në javë është ndoshta një qëllim më realist për të vendosur sesa të mendosh se duhet të bësh seks çdo ditë “, tha Muise, e cila është autore kryesore e studimit, që u botua në nëntor në revistën Sociale Shkenca psikologjike dhe e personalitetit.

Studimi zbuloi se seksi mund të shtojë lumturinë sepse i bën njerëzit të ndjehen më të kënaqur në marrëdhëniet e tyre, bazuar në të dhënat e sondazhit nga dy grupe të veçanta, duke përfshirë 2.400 çifte të martuara në Sondazhin Kombëtar të Familjeve të SH.B.A.

“Për njerëzit në marrëdhënie, cilësia e marrëdhënies së tyre romantike është një nga parashikuesit më të mëdhenj të lumturisë së tyre të përgjithshme”, tha Muise. “Të bësh seks më shumë se një herë në javë mund të mos e përmirësojë marrëdhënien, megjithëse nuk është e keqe.”

Ana tjetër është se, megjithëse seksi i përjavshëm mund të jetë vetëm ajo që u nevojitet disa njerëzve, mund të jetë shumë ose shumë pak për të tjerët. “Sigurisht që ka çifte për të cilët seksi më rrallë do të jetë mirë për lumturinë e tyre, dhe ka çifte që do t’u shtohet lumturia nëse bëjnë seks më shumë se një herë në javë,” tha Muise./g.s