SRB-BIH

Šeholi: Poslanik u Skupštini Srbije prima platu i kao savetnik na Kosovu

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, Fatmir Šeholi, predstavio je neke ekskluzivne podatke iz istraživanja koje je njegov institut uradio sa Srbima na Kosovu u emisiji “Debat plus”. Istraživanje će biti predstavljeno detaljno javnosti u narednim danima na posebnoj konferenciji za medije.

Šeholi je rekao da je u ovom istraživanju navedeno da je 2001. godine srpska koalicija “Povratak” imala 22 poslanika u Skupštini Kosova, ali samo jednog ministra, prenosi KoSSev.

“LDK je tada imao 47 poslanika i u to vreme predsednik Rugova je mogao samo sa njima da formira Vladu, ali je samo Goran Bogdanović bio ministar poljoprivrede”, kaže.

On je rekao da do sada nijedna srpska politička partija nije priznala državu Kosovo. Ovo tvrdi na osnovu istraživanja planova i programa koje su ove stranke podnele Centralnoj izbornoj komisiji.

Šeholi kaže da iz budžeta Kosova, Srbi koji ne žive i rade na Kosovu za godinu dana dobiju million i 300 hiljada evra preko nekoliko vaučera.

“Otkili smo da je poslanik SPS-a u Skupštini Srbije, savetnik gradonačelnika Gračanice. On prima platu iz budžeta Republike Kosovo, ali istovremeno prima platu i od Srbije”.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa dalje dodaje da nijedna srpska opština na Kosovu ne poštuje simbole Kosova, ali kaže da postoji nekoliko policijskih stanica koje poštuju kosovske državne simbole.

Razlike među poslanicima Srpske liste

Šeholi je u emisiji “Debat plus” rekao da postoje razlike u parlamentarnoj grupi Srpske liste u Skupštini Kosova.

“Znamo da gradonačelnik Štrpca, Bratislav Nikolić, ima četiri svoja poslanika u Skupštini Kosova. Sa Bratislavom Nikolićem svi albanski politički lideri imaju dobre odnose pošto se posećuju po kućama za različite praznike”.

On kaže da kada je u pitanju inicijativa za smenu vlade, neće biti teško dogovoriti se sa ova četiri poslanika koji slušaju gradonačelnika Štrpca.

“Nikolić je lobirao za ove poslanike. Oni pripadaju Srpskoj listi. Oni su nekada bili u SLS-u Slobodana Petrovića. Ali treba da razumemo da se ovi poslanici možda plaše Vučića i Đurića zato što su i dalje pod njihovim kišobranom”, rekao je.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa kaže da je apsurdno reći da se vlada ne može smeniti glasovima Srpske liste.

“Ti srpski poslanici, većina njih je u Skupštini Kosova sada već treći mandat. Oni su bili u stranci Slobodana Petrovića i sa svim ovim Srbima albanske partije su sarađivala. To su isti ljudi. To je politički flert kada političke partije kažu ‘ne sarađujemo sa Srpskom listom’ zato što će sutra izaći da traže glasove od Albanaca”.

Šeholi kaže da uprkos činjenici da ti Srbi imaju drugačiji pristup, oni su poslanici u Skupštini Kosova i ne treba praviti podele.

“Za mene ovaj pristup političkih partija ‘mi ne želimo njih (Srbe)’ je apsolutno neprihvatljiv zato što demokratija ne poznaje takav pristup bez obzira na pristup koji ovi poslanici imaju i mi svi znamo da oni idu u Beograd i primaju naređenja”, rekao je između ostalog Fatmir Šeholi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.